Elämän siirtyminen internettiin

Nykyaikaa voidaan oikein hyvällä omallatunnolla sanoa digiajaksi, sillä lähes kaikki on siirtynyt viimeisten vuosien aikana internetin ihmemaahan. Nekin asiat mitkä ennen covid pandemiaa olivat internetin ulkopuolella, ovat nyt suurimmaksi osaksi siirtyneet internetiin, ainakin osittain.

Oletko miettinyt lääkärissä käyntiä, mutta et halua lähteä päivystykseen istumaan koko päiväksi? Ei hätää, pääset digiklinikalla lääkärin vastaanotolle omalta sohvaltasi käsin. Entäpä ruokaostokset kun kauppaan pitäisi mennä eikä huvita? Ei hätää, tilaamalla ostokset kotiin voit huoletta jättää ostoksien keräämisen kerääjien harteille ja joko noukkia ruoat kaupasta tai tilata kotiinkuljetuksen.

Tämän lisäksi netistä löytyy kaikki kouluun liittyvä aina lukujärjestyksistä reissuvihkon korvanneeseen Wilma viestiin. Pankkiasiat niin laskun maksuina kuin jopa lainan hakemisessa ovat sovelluksen kautta hoidettavissa. Omakanta palvelusta saat lääkärikäyntien tiedot. Kirjoja voit lukea erilaisilla sovelluksilla ja samoin katsella leffoja erinäisistä suoratoisto palveluista. Mitä tarvitset, sen todennäköisesti internetissä saat hoidettua.

Digiajan vaarat

Digiaika ei tarkoita kuitenkaan vain elämän helpottumista. Kun kaikki palvelut siirtyvät internetiin, myös vaarat internetissä moninkertaistuvat. Siksi jokaisen tulisi huolehtia, että ainakin perus asiat ovat hallinnassa internetissä, jos ei muuta niin turvallisuuden vuoksi.

Suurimpiin ongelmiin lukeutuvat varmasti erilaiset tietomurrot, identiteettivarkaudet sekä huijaaminen, mutta myös uudenlaiset hyökkäykset ovat vaaraksi koko internetille. Vaaroja onkin hyvin paljon. Yksi tunnetuimmista viimeaikaisista esimerkeistä lienee Valvomon tietomurto, jossa potilaiden tietoja päätyi vääriin käsiin suuret määrät.

Sen lisäksi että vaarana on jokin edellä mainituista, niin yksi vaara piilee myös ihmisessä itsessään. Nimittäin nettiriippuvuus. Riippuvuus voi olla kohdentunut niin pelaamiseen kuin esimerkiksi erilaisiin sivustoihin. Pahimmillaan riippuvuus voi vaikuttaa työhön ja ihmissuhteisiin ja johtaa syrjäytymiseen.

Maksaminen turvallisesti netissä

Internetissä on kaikki ja kaikkea, kuten jo alussa kävi ilmi. On mukava huomata, että erilaisissa verkkokaupoissa esimerkiksi on mahdollisuus tehdä ostoksia ja hankkia juuri niitä tuotteita mitä tarvitset. Kuitenkin myös verkkomaksuissa voi piillä vaara.

Nykyisin on yleistynyt kryptovaluuttojen käyttö. Kryptovaluutat houkuttelevat ihmisiä, sillä niiden käyttö on anonyymiä. Anonyymiys tuo omalta osaltaan suojaa internetissä. Erilaisia kryptovaluuttoja on olemassa tuhansia, mutta tämän hetken suosituimpiin kuuluvat Bitcoin, Ethereum sekä Dogecoin. Osta Bitcoineja tai muita kryptovaluutoita esimerksi bittiraha sivustolta, jos kryptovaluutat kiinnostavat maksutapana. 

Verkkopankkitunnuksilla maksaessa tulee aina olla tarkkana, että tiedät olevasi oikealla sivustolla. On hyvä muistaa, että esimerkiksi pankit eivät koskaan lähetä linkkejä sisältäviä viestejä.

Yleisesti ottaen on siis hyvin tärkeää muistaa, että huijausviestejä on aina liikkeellä, eikä epämääräisten linkkien klikkaaminen ole kannattavaa. Toisaalta esimerkiksi kryptovaluuttojen kanssa voit myös toimia anonyymisti. Hyvä sääntö onkin, että tiedät missä maksat, kenelle maksat ja paljonko maksat.

Erilaiset ajan vietot netissä

Vuoden 2020 kevään jälkeen on internetin käyttö lisääntynyt ympäri maailman, sillä niin työt kuin koulutkin siirtyivät etänä hoidettaviksi monin paikoin. Moni työpaikka mahdollistaa myös jatkossa etätyöskentelyn, sillä tämä aika on opettanut, että joskus etätyö tuo myös uutta puhtia työhön.

Työnteko etänä on miellyttänyt monia, mutta opintojen suorittaminen etänä on puolestaan lannistanut. Monille opiskelijoille koituikin ongelmaksi itsenäinen opiskelu, sekä Teamsin, Hangoutsin sekä muiden palveluiden avulla työskentely koulutehtävien parissa. Nuoret ovatkin kaivanneet lähiopetusta takaisin.

Vapaa-aika menee monella helposti internetissä toimien. Netissä onkin paljon vapaa-ajan viettotapoja, sillä siellä voit selata sosiaalista mediaa, lukea kirjoja sekä uutisia, kuunnella musiikkia ja katsella musiikki videoita, katsella leffoja ja pelata erilaisia pelejä. Nykyaikainen nuori viettää paljon aikaa netissä. Ajoittain pelaaminen voi olla hyvästä, mutta liika on liikaa.

Nykyelämä onkin isolta osin internetissä, niin hyvässä kuin pahassa. Kun tutustuu internetin vaaroihin ja oppii netissä käyttäytymisen taidon, niin pääsee jo pitkälle.

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

1 kommentti

  1. Historian kirjoihin: uskon Bitcoinin kokevan ison kuplan, josta taloustieteilijät juttelevat vielä sadan vuoden päästä. ;-)

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *