Jatkaako pilvipelaaminen nousuaan vuonna 2022?

Viime vuosikymmeninä tapahtunut teknologinen kehitys on ollut todella nopeaa ja se on muuttanut työmme ja vapaa-aikamme. Digitalisaation myötä perinteisten viihdemuotojen käyttö on muuttunut radikaalisti. Ensiksi Spotifyn kaltaiset striimauspalvelut muuttivat tavan, jolla kulutamme musiikkia ja sen jälkeen Netflix teki tämän elokuville ja sarjoille. Monet pohtivatkin, että onko pelaaminen seuraavaksi listalla. Pilvipelaamisen on ennustettu olevan tulevaisuuden pelimuoto.

Pilvipelaaminen on vain yksi uusista nettipelaamisen muodoista. Tietyssä mielessä myös jo pitkään tarjolla ollut onlinekasinopelaaminen on pilvipelaamista. Lisäksi tarjolla on monia mielenkiintoisia pelejä, joita pelataan vedonlyöntisivustoilla.

Mistä on kyse?

Pilvipelaamista on joskus kutsuttu pelaamisen Netflixiksi. Tässä on sinällään pointtinsa, mutta kyseessä on laajempi ilmiö. Pilvipelaamisen myötä tietokoneet ja konsolit saattavat jäädä menneisyyteen ja peliohjain yhdistetään suoraan televisioon tai älypuhelimeen. Raskas tietojenkäsittely ei enää tapahdu kotikoneella tai konsolilla, vaan se siirtyy internetin suuriin palvelinkeskuksiin. Näistä keskuksista peli striimataan sitten pelaajalle periaatteessa mille tahansa ruudulle.

Pilvipelaaminen tarjoaa pelinkehittäjille valtavasti mahdollisuuksia. Erään pelialantyöntekijän mukaan se, joka onnistuu saamaan pilvipelaamisen hallintaansa ensinnä ja oikein, tulee niittämään suurta menestystä. Tämä selittää sen, miksi pilvipelaamiseen suuntaan katselevat mm. niin Amazon, Microsoft, Sony, Huawei, Ubisoft, Nvidia, Google kuin Electronic Arts. Markkinoille hamuaa todella isoja tekijöitä, joten resurssien puutteesta ei pilvipelaamisen tulevaisuus varmasti jää kiinni.

Teknologia tarjoaa mahdollisuuksia

Pilviteknologian mukanaan tuomista suurista muutoksista yksi iso juttu on se, että teknologia tarjoaa paljon enemmän kapasiteettia kuin millään yksittäisellä laitteella aiemmin oli mahdollista saada käyttöön. Käytössä on esimerkiksi käytännössä rajaton määrä tallennustilaa. Tämä mahdollistaa sen, että pelinkehittäjät pystyvät tekemään avoimia maailmoja, joissa on paljon enemmän yksityiskohtia ja syvyyttä, kuin vanhalla teknologialla luoduissa.

Muutos tulee heijastumaan myös mobiilipeleihin, joissa aiemmin jouduttiin rajoittamaan mm. sitä, paljonko näytöllä voi olla pelaajia. Kyseessä oli viive, joka syntyy pelikoneen ja laitteen välille. Uuden pilviteknologian ansiosta tämä viive putoaakin lähes nollaan.

Pelejä ei myöskään tarvitse ladata, vaan ne käynnistyvät yhdellä klikkauksella. Kuulostaa siis varsin vaivattomalta ja kätevältä!

Pilvipelaamisen tulevaisuuden näkymiä

Pilvipelaaminen vaikuttaa siis varsin lupaavalta konseptilta paperilla, mutta miten on käytännössä? Ensimmäinen huomioitava asia on se, että pilvipelaamisen kasvu riippuu aivan olennaisesti siitä, miten nopeasti 5G-yhteydet saadaan ihmisten käyttöön. Niiden on toimittava ongelmitta, jotta ihmiset kokevat mielekkääksi pelata niiden välityksellä. Pelimukavuus on kuitenkin yksi keskeisimmistä asioista: harva jaksaa pelata hidastelevalla yhteydellä. Tästä syystä pilvipelaamisen ensi vuoden kasvua on erittäin hankala ennustaa: se riippuu isolta osalta 5G-yhteyksistä, mutta kysymysmerkkejä on muitakin.

Pilveen kääntäminen kysyy rahaa

Yksi keskeisistä kysymyksistä on se, että onko pilvipelaajille yksinkertaisesti tarjolla mielenkiintoisia pelejä. Tunnettujen pelin kääntäminen pilvipelattaviksi ei ole ihan yksinkertainen tehtävä ja se kysyy myös paljon rahaa. Esimerkiksi pelin kääntäminen Google Stadialle (Googlen pilvipelipalvelu) maksaa miljoonia dollareita, joten kyseessä on merkittävä panostus. Esimerkiksi tästä voidaan mainita Red Dead Redemption 2, jonka saaminen pilveen kustansi kymmeniä miljoonia dollareita.

Tähän mennessä Stadia on ollut Googlelle pettymys, sillä se ei ole saanut käyttäjiä odotettuun tahtiin ja peliohjaimien myynti ei ole päätä huimannut. Se, että Googlen kaltainen jättiläinen tuskailee tällaisten ongelmien kanssa, saa varmasti monet miettimään mittavien panostuksien järkevyyttä pilvipelaamiseen.

Microsoft näyttää tietä?

Voidaan spekuloida, että Microsoftilla saattaa olla paras tilanne tällä hetkellä: heillä on osaamista sekä pelien puolelta, kiitos Xboxin, että myös datakeskuksista (Azure). Kannattaakin ehkä kääntää katseet Microsoftin suuntaan, kun lähtee tekemään ennustuksia pilvipelaamisen tulevaisuudesta.

Kuten mainittua, Sony työskentelee myös oman pilvipelaamisvaihtoehdon parissa ja luottaa tässä yhteistyöhön Microsoftin kanssa. Vaikka yhteistyötä tehdäänkin, tulee Sonyn pilvipelaamisvaihtoehto olemaan ”uniikki” ja tarjolla ainoastaan PlayStationille.

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *