Energiajuomat pannaan – sen teki Ii ja nyt myös Rautalampi

Sunnuntaina uutisoitiin siitä, että Ii laittoin energiajuomat pannaan alle 16-vuotiailta. Tänään Savon Sanomissa oli juttu siitä, että Rautalammellakin on energiajuomat pannassa. Tämä on mielestäni hyvä asia, että on saatu toteutettua ja kaikki kaupat ovat vielä mukana tässä! Löysin vielä listankin missä on listattu kauppiaita, jotka ovat eivät myy energiajuomia alle 16-vuotiaille.

Muistelin, että asiasta on uutisoitu minusta jo joskus aiemmin ja löysin ainakin Maikkarin jutun aiheesta, jossa energiajuomia yritetään kieltää. Tutkin asiaa hieman lisää ja päädyin Suomen Vanhempainliiton kampanjaan energiajuomien kieltämiseksi. Pääset suoraan kampanjaan tästä.

He haluavat kerätä kansalaisaloitteeseen nimiä ja tätä kautta kieltää alle 16-vuotiailta energiajuomat. Tässä ovat heidän perustelunsa tälle aloitteelle:

Elintarvikealan tiedekomitea, Scientific Committee on Food (EU), on antanut lausunnon energiajuomien ja niiden piristävien ainesosien turvallisuudesta vuonna 1999 ja tämän jälkeen täydentänyt lausuntoaan vuonna 2003. Lapsille energiajuomia ei suositella niiden kofeiinipitoisuuden vuoksi. Pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa lapselle haitallisia vaikutuksia. Suomessa energiajuomia kuitenkin markkinoidaan voimallisesti lapsille ja nuorille.

Energiajuomat vaikuttavat lapsen ja nuoren koko päivärytmiin heikentämällä unen laatua ja määrää. Energiajuomilla on lisäksi vaikutusta terveelliseen ruokailuun.

Suomessa vanhempien ja opettajien arkikokemukset tukevat energiajuomien myynnin rajoittamista. Lisäksi monet vanhemmat ovat huolestuneita energiajuomien linkittämisestä siidereihin ja lonkeroihin. Energiajuomat toimivat väylänä alkoholin käytölle ja alkoholimainonnalle.

Mielestäni on sanomattakin selvää, että tämä ei ole huono asia. Niin sanotut ”Jonnet” voivat olla kyllä asiasta eri mieltä, kun heille ei enää myydäkään energiajuomaa. Meneekö tämä sitten siihen, että he pyytävät hakijaa hakemaan energiajuomia heille?

Tällä kirjoituksella levitän tämän kampanjan tietoutta omalta osaltani.

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

2 kommenttia

  1. Paluuviite: @rolle

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *