Funktionaalista 3D tulostusta

Kirjoittelinkin puolisen vuotta sitten 3D tulostuksen aloittamisesta ja nyt on aika kirjoitella siitä lisää. Olen tulostellut jonkin verran ns. funktionaalisia tulosteita eli tavaraa mikä pistetään suoraan hyötykäyttöön ja on joiltain osin hyödyllistä ”muovikamaa”.

Alle listailinkin jokusen hyödyllisen tulosteen mikä on tälläkin hetkellä käytössä. Osasto on kuva jemmassa, mutta osasta taas sitten ei…

Yksi tuoreimmista tulosteista on pöytäliina klipsut terassinpöytään. Tämähän estää sen, että tuuli ei puhalla tuota liinaa pois.

Tulostimeen toinen hihnan kiristin sekä laatikosto. Tässä näkyy myös BLTOUCH päivitys sekä tulossa oleva tulostus (koirankakkapussipurkki).
Tulostimeen hihnan kiristin ja tuulettimen suojus.
Topsipuikoille ja vanulapuille teline.

Ylläolevien lisäksi on tullut tulosteltua mm.

 • S-koukkuja varastoon mm. pyörän renkaiden ripustamiseen
 • S-koukkuja vessaan mm. pyyhkeitä varten
 • Seinäkoukkuja koiran hihnoja varten
 • Pari puhelintelinettä

Eli saa tällä ihan järkevääkin aikaan. Paljon on tulostettavaa vielä ja paljon tulosteita jäänyt mainitsemattakin. Nyt olen hieman opetellut Fusion 360 ohjelmaa, jotta voi itse jo hieman mallintaa noita malleja sekä tulostaa mitä haluaa/tarvitsee.

Olen myös pienimuotoisesti koittanut myydä tulosteita, mutta se ei ole vielä ottanut tuulta allensa. Ensimmäisenä koeeränä ollut sydämen muotoiset paikkamerkit.

Kommentit/ajatukset/ehdotukset/muut ovat tervetulleita aiheeseen liittyen!

Julkaistu
Kategoria(t): Blogi

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

5 kommenttia

 1. Muistan lukeneeni kuinka jotkut tekevät rahaa myymällä autojen pienosia, esim. klipsejä sekä kojelaudan säätönappuloita…

  1. Tästä oli aikoinaan joku juttu jossain lehdessä. Muistan itsekin. Sillä itsekin vähän opetellut tuota mallintamista, mutta paljon opettelua itse ohjelmassa vielä.

   Tuntuu tosiaan hassulta, jos jonkin muoviosan hinta on 10+€ kun itse saat tulostettua vastaavan muutamilla kymmenillä senteillä. Tietty menee omaa aikaa kun suunnittelet mallin sekä sitten teet pari protoa… Mutta on siinä oma onnistumisen fiilis sen jälkeen.

   Uupuipa pari kaapelikiinnikettä kun johtoa pistin seinän varteen. Nekin sai näppärästi tulostettua ja säästyi kauppareissulta.

    1. Osa noista voi olla tuurillaan jo valmiiksi mallinnettu :) Niiden myyminen riippuu sitten tekijän lisenssistä. Thingiversessä näkyi jotain jo olevankin.

     Noiden mallintaminen itsekin sinällään onnistuu suht helposti jos vain saa orggis osan ensin käteen. Näin siitä voi ottaa mitat ja kaikki jonka jälkeen sitten mallintaa sen.

    2. Noissa pitää sitten huomioida mihin tarkoitukseen osa tulee ja miten kestävä sen pitää olla. Itse olen tulostellut PLA:ta vasta ja käsittääkseni jos haluaa siitä kestävempää niin ABS olisi parempi vaihtoehto. ABS taitaa tosin vaatia tulostukselta kovemmat lämpötilat ja sitten kotelon sekä ilmanvaihdon siihen.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *