Liikennekäyttäytymisestä

Kaikki ovat varmaan miettineet liikenteessä, että ”Mitähän tämäkin meinaa” – minä ainakin olen ja useamman kerran viikossa tulee nähtyä Kuopion liikenteessä näitä ”mallisuorituksia”. En väitä, että itse olisin täydellinen kuski ja varmasti teen mokia silloin tällöin.

Perinteisesti Googlasin sanan ”liikennekäyttäytyminen” ja löysinkin mielenkiintoista materiaalia. Esimerkiksi EU:n (linkki) sivuilla on tietoutta aiheesta. Alla oleva lainaus onkin otettu sieltä:

Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa tieliikenneturvallisuuteen yksinkertaisin keinoin. Jos kaikki käyttäisivät turvavöitä, ajaisivat nopeusrajoitusten mukaan eivätkä tarttuisi rattiin alkoholin vaikutuksen alaisena, Euroopan teillä säästyisi vuosittain arviolta yli 12 000 ihmishenkeä.

Joskus tulee yksinkertaisesti eteen sen kaltaisia autoilijoita joista ei uskoisi, että heillä on kortti. Onneksi tätä ei tapahdu päivittäin tai edes viikoittain. Joka päiväistä on oikeastaan se mitenkä kaistoja vaihdellaan (kesken risteyksen, ahtaaseen väliin, piittaamatta muista yms.).

Internet on pullollaan autoihin liittyviä sivustoja ja varaosasivuja kuten Autoihinvaraosat.fi. Ylellä olikin erittäin loistava projekti, jossa merkittiin käyttäjien toimesta karttaan risteys missä on meinannut jäädä auton alle. Otankin jokuisen poiminnan teksteistä täältä Kuopion seudulta tähän:

  • Autoilijat ajavat Puijonsarventietä kuuttakymppiä ja eivät välitä jalankulkijoita pätkääkään. Kesäaikana motoristit kaahaavat samalla suoralla toista sataa. Valot tai korotettu suojatie jokaisen jalankulun kohdalle? Tolppakamerat?
  • Tulliportinkatu ja Haapaniemenkatu on tarkoitettu vain julkiselle liikenteelle (bussit, taksit). Tulliportinkatua ajetaan pitkin päivää henkilöautoilla eikä jalankulkijoista välitetä. Poliisille on laitettu palautetta asiasta ja olen huomannut, että katua tarkkaillaan enemmän.
  • Tässä ei ole risteystä tai suojatietä, mutta päiväsaikaan paljon jalankulkijoita ylittämässä 4-kaistaista tietä.

Samankaltaisia ja monia muitakin kommentteja on iso kasa tuolla Ylen kartassa. Oli vaikeuksia valita nämä kolmekin tähän. Uskoisin syytä olevan niin ratin takana, pyörän selässä kuin jalkakäytävälläkin. Tässäkin asiassa voisi katsoa peiliin ennen kuin alkaa huutelemaan.

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *