Podcast välineistöä

Olen nyt viime päivien aikana tutkinut millaista välineistöä podcastin tekemiseen voisi hankkia. Olen nyt saanut vajaan parin sadan euron setin joka sisältää hyvän välineistön ja mahdollistaa laajennettavuuden tarvittaessa. Lähdenkin esittelemään tätä settiä teille kommentoitavaksi ja ihmeteltäväksi – kommentit ja ehdotukset ovat tervetulleita!

Mikrofoni on tietysti yksi tärkein osa tätä setuppia ja tutkailemisen jälkeen päädyin Audio-Technica AT2020 mikrofoniin (linkki). Tätä oli kehuttu monessakin paikkaa ja uskoisin tällä pärjäävän todella kauan. Koska mikrofoni on XLR-mikrofoni niin tarvitaan mikserikin. Olen googlannut ja katsonut Youtubea paljon ja päätynyt Behringer Xenyx 802 mikseriin (linkki). Tähän saa tarvittaessa kiinni kaksi XLR mikrofonia ja tämän mikserin avustuksella saadaan myös Skype mix-minus* hässäkän kautta toimimaan (katso alhaalta hieman selitystä). Mikseristä ääni viedään sitten takaisin nauhoitusta varten tietokoneelle.

Minulla on jo valmiiksi USB äänikortti olemassa, joten uskoisin aluksi pärjääväni ilman USB interfacea jolla saadaan ääntä sisään ja ulos tietokoneelta. Mikserin ja mikrofonin lisäksi matkaan lähtee simppeli jalusta sekä kasa erinäköisiä johtoja ja adaptereita.

Pääosaa siis näyttelisi mikrofoni sekä tuo mikseri. Mikseriin saadaan sitten kiinni puhelin, tabletti tai jokin muu laite miltä voidaan soittaa ääniklippejä tai jopa musiikkiakin. En halunnut ottaa perus USB mikkiä ja lähteä sen päälle rakentamaan, kun tuntuu että tuo mikseri tuo paljon enemmän mahdollisuuksia jatkoa varten ja olen jo nyt oppinut paljon miksereistä.

Ettei ihan tavara lopu kesken niin tulevaisuudessa tahtoisin lisätä tuohon setuppiin roipetta. Yksi voisi olla kuulokeportin jakajan jolla saadaan usea kuuloke yhteen porttiin kiinni ja jokaiselle kuulokkeelle oma nuppi äänenvoimakkuuden säätöä varten (linkki). Toinen lisä olisi nimenomaan tuo jo mainittu USB audio interface eli USB äänikortti – saataisiin ehkä vielä hieman laadukkaampaa ääntä koneeseen sisään ja ulos (linkki).

Tulevaisuudessa ehkä isoin satsaus tulisi olemaan kannettava äänitin johon saataisiin tallentumaan podcast joko suoraan mikseristä tai sitten jopa reissun päällä. Olen katsellut tähän hommaan Zoom H4N tallenninta (linkki) ja tämä olisikin jo itsessään yhtä arvokas kun kaikki edellä mainittu sälä. Tämä tosin toisi mahdollisuuden liikkuvaan nauhoitteluun ja muutenkin saataisiin nauhoite aina tallentimeen.

Itse en ole mikään ”pro” näissä äänihommissa, joten jos sieltä ruudun toiselta puolen löytyy osaamista niin antaa paukkua! Podcast sekä sivusto on myös Patreonissa, menkää sinne ja ihmetelkää (sekä tietysti tukekaa): http://www.patreon.com/markokaartinen

*Skype puhelut saadaan mikseriin tuomalla yhteen sisääntuloon tietokoneelta Skypen puhe ja ääni. Skypelle päin sitten viedään mikseristä FX SEND kautta ääni pois lukien Skypessä olevan oma ääni. Näin saadaan tarvittaessa vieras tuotua Skypen kautta mukaan lähetykseen. Kuulostaa ehkä sekavalta, mutta tästä tulenee jonkinlainen tutoriaali sitten tulevaisuudessa!

Huomioitavaa: Vaikka tämä postaus sisältää kasan linkkejä Thomann -verkkokauppaan niin ei tämä ole millään muotoa maksettu mainos (tietysti jos Thomann haluaa sponssata ni pistäkää mailia tulemaan!). Tulen todennäköisesti sieltä tilaamaan tuon setin sillä hinnat ovat halvemmat kuin suomessa.

Lisäys: Thomann verkkokaupan linkit ovat nyt affiliate linkkejä. Klikkaamalla niitä tuet sivuston toimintaa!

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

3 kommenttia

  1. Halvimmalla pääset jos hankit Zoom H1:n, jota saa varmaan nykyäänkin Verkkokauppa.comista satasella. Sen äänenlaatu on todella hyvä, mutta sen päälle kannattaa hommata tuulisuoja tai käyttää ”pop-filtteriä”. :-) Tuollaisen mobiilitallentimen ehdottomia plussapuolia on, että sillä voi nauhoittaa hyvälaatuista ääntä missä tahansa.

    1. Itsellä nyt ensimmäiset tarpeet olisi tuo kunnon mikki+mikseri setti – sille olisi käyttöä muutenkin. Tuo audiotallennin olisi sitten kehittämistä noiden jälkeen. Tuo Zoomin H4n kiinnostaa jo itsessään noiden XLR slottien takia. Voi olla että lähden kuitenkin halvemmalla tallentimella liikenteeseen, kunhan sen aika tulee.

      Mikseri+mikki kombolla pystyn paljon enempään ja siinä on sitä joustavuutta ”studio”-oloissa (lue: kotona). SItten lisää joustavuutta hommaan saadaan tommosella tallentimella kun pääsee ns. kentälle. Tohon Zoom H1 näkyy saavan myös mikkiä kiinni LineInin kautta – adaptereita lienee olemassa pilvin pimein. Thomannilla toi on varustesetin kanssa 109 euroa.

      Tietääpähän ainakin mihin mainosroposia tullaan sijoittamaan :)

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *