Mitä kotiverkossani oikein "pyörii"

14.2.2025 KLO 18:55
2
4
7

Nyt aloitetaan uusi sarja joka hieman sivuaa vanhempaa älykoti sarjaa. Tässä kuitenkin lähdetään hieman laajemmalta kantilta sillä minullahan kotiverkossa pyörii vaikka sun mitä.

Tässä uudessa Selfhosted nimeä kantavassa artikkelisarjassa lähdetään pitkälle (siis pitkälle) matkalle yhdessä itse hostaamisen maailmaan. Katsotaan mitä kaikkea sitä täällä minun kotiverkossa pyörii.

Toki tässä sarjassa taklataan erinäisiä ongelmia ja tämä olkoon jonkinlaista dokumentointia (avautumista) itselle ja infoa muille.

Tässä ekassa osassa käydään pintapuolisesti läpi mitä täällä nyt tällä hetkellä pyörii. Sitten tulevissa osissa käydään läpi sitten yksittäisiä osia ja säätämisiä.

Palomuuri

Aloitetaan siitä mikä hoitaa minulla dhcp virkaa ja muutenkin yksi tärkeä osa tätä verkkoa.

Ostin pari vuotta sitten käytettynä eBaystä Fujitsu Futro S920 tietokoneen ja verkkokortin siihen. Siitä rakentelin sitten pfSense pohjaisen palomuurin ja se onkin hoitanut virkansa erittäin mallikkaasti.

pfSense boxi hoitaakin myös lähiverkon dhcp palvelimen virkaa ja luo minulle oman 10.10.10.x lähiverkon. pfSense boxista saan halutessani avattua portteja tarkemmin ulkomaailmaan eli esim. jos haluan hostata jotain pelipalvelinta ja se kaipaa jotain tiettyä.

Läppäripalvelin

Palomuurikoneen jälkeen vanha kannettava, josta on tehty palvelin on tämän kodin tärkeimpiä työjuhtia. Tässä onkin tuoretta Ubuntua sisässä sillä itselle on tuo Ubuntu ja Debian pohjaiset Linuxit tutuimpia palvelinympäristössä.

Tällä koneella nimittäin pyörii melkein kaikki tässä huushollissa tarvittava. Oikeastaan kaikki palvelut pyörii Docker konteissa ja siinä on apuna Docker compose, jolloin saan hieman jaettua kansioihin ja yml filuihin noita.

Ei ole yhtä mega isoa docker-compose.yml filua vaan olen koittanut hieman jakaa niitä osiin ja näin saada toisiinsa liittyvät kontit samaan "nippuun".

Läppäripohjaisen palvelimen "etu" on se, että siinä on periaatteessa pienimuotoinen akku matkassa ja virran katketessa se toimii. Tämä ei tietysti kauheasti lämmitä sillä jos koko talosta katkeaa virta niin katoaa nettikin.

NASsikka

Tämä verkko NAS onkin yksi uusimpia lisäyksiä verkkoon. Ostin nimittäin käytetyn ZyXEL NAS542 purkin johon pistin sitten 3x 4 teran levyä ja vielä olisi yksi paikka vapaanakin.

Nämä on RAID5:ssä joten noista voi yksi hajota ja tilaa on käytettävissä noin 8 teraa. Yhdellä levyllä saisin tuon nostettua vielä 12 teraan.

Tämä oli loistava hankinta sillä tuo vanha boxi toimii mun tarkoitukseen oikein hyvin ja se korvasi vanhan (siis tosi vanhan) koneen joka alkoi vedellä viimeisiään.

Langaton verkko

Langaton verkko onkin itsellä Ubiquiti U6+ tukiasemien varaan rakennettu. Tätä varten mulla pyöriikin Unifin konttia MongoDB kanssa, jotta saan hallittua langatonta verkkoa näppärästi.

Mulla on ylä- ja alakerrassa omat tukarit ja näillä onkin sitten riittävä kattavuus koko asuntoon ja parvekkeelle. Noissa U6+ purkeissa on toiminut hyvin mesh ominaisuus ja laitteet vaihteleekin ylä- ja alakerran tukarien välillä itsestään.

Kotiautomaatio

Tämä on ehkä se tärkein ja isoin osa tätä himmeliä mikä kotona oikein pyörii. Nimittäin kotiautomaatio... tämä loputon suo, johon saa aina lisää säätöä.

Minulla homma pohjautuu Home Assistanttiin. Siihen nimittäin saa yhdistettyä vaikka sun mitä. Tämän lisäksi olen päättänyt käyttää ZigBee laitteita mahdollisuuksien mukaan sillä niitä saa esim. Ikeasta.

ZigBeen säädin juuri äsken uusiksi. Asensin nimittäin vihdoin tuon SLZB-06 PoE koordinaattorin ja samalla sitten pistin ZigBee2MQTT ja Mosquitto brokerin toimintaan. Tämä vaati kaiken parittamisen uudelleen, mutta oli se sen väärti sillä OTA päivityksiä tuli heti pariin kytkimeen.

Ettei viimeaikainen säätö loppuisi niin vaihdoin tietokannan oletus SQLitestä MariaDB tietokantaan sekä samalla muutin asetuksista sen, että MariaDB:ssä on 7 päivän verran dataa. Historiatiedon pistin nimittäin menemään InfluxDB:seen ja sitä ihmettelen sitten Grafanan avulla.

AdminerEvo kontti minulla on sitten ihan vain, että voin halutessani käydä katselemassa tuota MariaDB:tä, jos innostuin jotain hakemaan sieltä suoraan.

Samoin odottamassa on Node-RED kontti jos hieman monimutkaisempia säätöjä tekisin sen kanssa. Ehkä joku päivä.

Sitten minulla on kotona pari ESP32 lastua. Toisessa on lämpötilasensori kiinni, joka menee sitten takapihalle. Toisessa on taas sitten etupihan sensori ja se bluetoothilla hakee saunasta olevasta Inkbird IBS-TH1 sensorista.

Home Assistanttiin on myös kytketty paljon muuta. Tässä nyt pientä listaa:

  • Robotti imuri
  • 3D-tulostin
  • Kalenteri
  • Pörssisähkön hintaa
  • Säätä
  • Bussiaikataulua
  • Siitepölyä
  • ZigBee lamppuja
  • ZigBee lämpötilasensoreita
  • ZigBee kytkimiä
  • ZigBee liiketunnistimia
  • ZigBee pistokkeita
  • Sekä varmaan jotain muuta mitä unohtanut

Muuta mukavaa

Tämä menee sit osioon vähän kaikkea mainitsemisen arvoista mitä sattuu pyörimäänkään.

Plex pyörii tietysti ja tuolta NASsin puolelta voidaankin katsoa elokuvia sekä sarjoja mitä jokunen sieltä löytyy.

Pitäähän sitä selaimella päästä helposti muokkaamaan Home assistantin ja muita Docker konttien konffeja niin pyörii tietty Visual Studio Code Server, jolla näppärästi selaimella päästään editoriin.

Portainer mulla on oikeastaan ihan sen takia, että voin sieltä käydä vilkuilemassa konttien tilaa ja lokeja. Sen nyt ehkä hitusen on korvannut Dozzle, jota olen käyttänyt logien lukuun. En itse Portainerin kautta kontteja muuten hallitse. Joskus lähinnä debuggaamiseen käyttänyt sitä.

Uusimpia lisäyksiä on Uptime Kuma ja konttien sekä kotiverkossa olevien laitteiden monitorointi. Mulla on tuolla kaikki kontit seurannassa sekä muutama palvelu ja laite erikseen monitoroinnista. Mikäli joku menee alas niin tulee Telegrammiin ilmoitusta siitä. Tämä on vaikuttanut toimivan hyvin sillä pari kertaa, kun olen seuratun ESP32 lastun pistänyt alas niin on tullut ilmoitusta.

Homer taas toimii itsellä näppäränä "kotisivuna", jonne olen linkitellyt näitä eri palveluita niin ei tarvitse ulkoa muistaa missäs portissa sitä mitäkin oli.

Loppusanoja

Jotain tästä nyt varmaan jäi uupumaan sillä tuota systeemiä on ihan jonkun verran tuolla pyörimässä...

Otan muuten vastaan ideoita ja ehdotuksia! Mikäli sulla on jotain mukavaa, hassua, hauskaa tai jotain mielessä niin pistä viestiä!

Säädätkö sinä kotipalvelimen kanssa?

Keskustelu

Osallistu keskusteluun Mastodonin tai blogin kautta. Tämän artikkelin "toottiin" voi kommentoida ja sen kommentit näytetään tämän artikkelin yhteydessä. Samoin käytössä on ns. perinteinen kommentointilomake. Vanhasta blogista tuodut kommentit, uuden blogin kommentit ja Mastodonin kommentit näytetään kimpassa.

Kommentoi

Voit kommentoida artikkelia alla olevan lomakkeen avulla. Roskapostin välttämiseksi kysymme sähköpostin, mutta emme julkaise sitä. Tekstikenttä ottaa vastaan vain tekstiä ja kaikki muu siivotaan pois.

@marko nyt on päällä vain nassi, jossa aika paljon dockereita. Ja home assistant green.

Kolme minipctä odottelee tuossa et mitähän niillä tekisi. Ovat olleet proxmox klusteri ennen

@bestest Mä en proxmoxia oo ite päässy vielä koittaa. Jos nyt lähtisin tekee uusiks ni ehkä sitä lähtisin kokeilee.

@marko ihan kiva se on. Varsinkin räpellykseen ja testaukseen. Terraformilla tai pulumilla vaan servuja pystyyn ja säätämään.

Ehkä jos jaksais/viittis jotain kubernetesta alkaa opettelemaan. Omat systeemit ei paljoa vie resursseja.

@bestest Kubernetes ja Ansible kiinnostais kanssa... Samoin unraidin kans pelaaminen ja ja ... kukahan nääki rahottais 😆

@marko @bestest cockpit-podman ja podman on myös hyvät kevyeen käyttöön. Itse laitoin microshiftin tulille kotiin.

@marko pitäisi kirjoittaa joskus samanlainen. Aika samanoloinen, paitsi että olen vähentänyt konemäärää tehonkulutuksen minimoimiseksi. Yksi Asrock 4x4 7840U hoitaa melkein kaiken, siinä on palomuuri, dhcp+radvd, samba, työpöytä, virtuaalikoneet (joissa dockerit mm home assistant), nfs, minidlna, valokuva- ääni- ja videovarasto jne jne. Kaikki pyörii ilman että tuuletinta kuuluisi. N 30 wattia kun edellinen AMD purkki jossa radeonkortti vei 130 wattia. Sun laitteiden lisäksi on esp8266 puolisen tusinaa mittailemassa ja säätämässä ilmalämpöpumppuja, toista tusinaa shellyä mittaamassa energiankulutusta, vähän enemmän unifi tukareita (koska mesh talliin). Zigbeen 32 laitteen raja häämöttää kohta kun on käynyt Ikeassa 😄 sitten rtlsdr kuuntelemassa 433 MHz aluetta jotta saan Telldus antureiden lämpötila- ja kosteusmittaukset HA:iin paikallisesti.

@marko onko tuo Inkbird toiminut saunassa? Hankin Telldus anturin sijaan ruuvipron ja se on sinänsä toiminut mutta edelleen haittaa se että kaikki käppyrät menee vaakaviivoiksi home assistantissa kun sauna on ollut päällä tunnin.

@harald Ruuvien ongelma oli saunassa hidas päivitys. Mulla oli normi ruuvi joskus. Mulla on sensori lattian rajassa ja sitten probe ylhäällä. Se on esp laatuun bt kautta ha kiinni kun ei bt suoraan yltänyt. Se on kyllä toiminut ihan hyvin tuolla tapaa.

@marko itse ratkaisin kuuluvuuden laittamalla Shelly PM Mini Gen3 lähelle. Gen 3 laitteissa on blegw. Ostin noita vahingossa kun luulin että niissä olisi rele, ei ollut. Mutta toimii hyvin ja maksoi about esp32 laudan verran. Nätimpi paketti.

@harald Mun pitäis kans tota sähkön kulutusta pistää seuraamaan. Mutta noita pirun Ikean Inspelningejä ei saa. Viimeksi kun kuopiosta sai ni ostin vaan 4 niitä ja ne meni sit nopeaa. Nyt odottelen seuraavaa kertaa niin saa seurantaan mm. apk, pyykkäri, läppäripalvelin ja mitähän muuta oli mielessä.

Nyt on seurannassa NAS, 3D-tulostin, näytöt ja tietokone.

@marko sama ongelma, loistava tuote mutta pelkään että ikea tajuaa että menevät liian halvalla. Ostin niitä Badring sensoreita myös, toimivat todella hyvin ja yksi piippasi jo kun lämminvesivaraajasta työntyi ylimääräistä vettä. Ihan normi homma, mutta sainpa testattua tuonkin. Pyykkärin, tiskarin ja lämminvesivaraajan alla on noita. Mutta 32 laitteen raja ei ole kaukana.

Shelly on hyvä. Shelly Plus Plug on mielestäni parempi kuin ikean inspelning. Avoin API HTTP:n yli

@marko taitaa olla mun sonoff tikun rajoitus. Joillakin toimii 42 laitetta. Mutta nyt kun googlailin niin taitaa olla "without router". Mikähän toimii routerina?

Onkohan kaikki lankavirtaan kytketyt "repeaterit" myös "routereita"?

community.home-assistant.io/t/

Edit, yess. Zigbee kauppaan vaan.

community.home-assistant.io/t/

@harald Lamput ja pistokkeet on routereita ainakin. Ha kautta jos on zha niin saa jostain kartankin tuosta verkosta.

@marko joo, ärsyttää kun jotkut puhuvat routerista ja jotkut extenderista ja sitten ne ovatkin yksi ja sama asia.

@harald Shellyä oli mut haluaisin zigbee laitteita ennemmin kuin Wi-Fi.

Mastodon
GitHub
RSS
1
2
7
5
8