Arduino

Internet on siitä vänkä juttu, että sen kautta löytää vaikka mitä! Uusimpia löytöjä on Arduino Uno niminen avoimen lähdekoodin mikrokontrollerikehitysalusta. Tämän päälle siis voi rakennella mitä ovelampia vekottimia.

Tämän kanssa säätäminen vaatii hieman osaamista ohjelmoinnistakin, sillä siinä ohjelmoidaan kaikki toiminnot Arduinon omalla ohjelmointiympäristöllä. Se on tosin erittäin simppeliä ja ohjelmointia osaamatonkin pääsee alkuun helposti. Itselleni kun elektroniikka on sinällään vähän tuntemattomampi alue niin tässä tulee opittua siitäkin. Ekana iltana tuli mm. laskettua vastuksien arvoja ja ihmeteltyä ledejä yms.

Teinkin innoissani pari videota YouTubeen ja samalla testasin iPhonen videointiominaisuuksia. Eka video on vähän sitä sun tätä, mutta toinen on jo vähän parempi. Voit katsella ne alhaalta:

Ensimmäinen testi – simppeli ledi viritys

Toinen testi – ledejä vähän enemmän ja painike

Kolmas testi – Arduino liikennevalot

Tavoitteena olisi oppia elektroniikasta jotain ja mennä ehkä juottamiseen asti? Ensimmäisenä vähän isompana kokeiluna tulen koittamaan kameralle timelapse vekottimen rakentamista. Ulkoista salamaa kun ei ole niin sen kanssa ei voi vielä ainakaan pelleillä – ehkä sitten joskus kun sen hankkii. Ehdotuksia muuten saa antaa? Tulen myös tekemään kokeiluja lämpötilan, valon ja muun jännän kanssa.

Loppusanoina voisinkin sanoa, että helkutti nämä ovat kuin legot aikoinaan. Tosin hintataso on hieman erilainen kuin niillä, parilla dollarilla saat x kappaletta ledejä ja muita vimpaimia. Tulen tekemään lisää näitä Arduino videoita ja testejä – kaikki koodini julkaisen GitHubissa teille töllisteltäväksi.

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

9 kommenttia

  1. Mun mielestä näitä pitäs olla kouluissakin niin ihmiset oppisivat ymmärtämään elektroniikkaa paremmin. Olkoonkin sitten vaikka valinnaisena aineena, mutta uskoisin, että kiinnostuneita löytyisi. Avoimen lähdekoodin vuoksi käyttö olisi lähes ilmaista.

    Itselläni tosiaan menossa time lapse dolly -projekti Arduinon ympärille rakennettuna.

    1. Pitäisi olla ehdottomasti! Vaikka edes tekniseen työhön liitettynä pari viikkoa tai sitten ihan fysiikkaan vai missä näitä käytiinkään teoriassa. Olisi käytännössäkin näitä asioita niin helpommin voisi jäädä päähän. Minusta tuntuu, että jos rakentelisivat vaikka yksinkertaisia lediviritelmiä (kuten minä vasta :D) niin opetuskin olisi mielekkäämpää ja oppisi oikeasti jotain. Ainut mikä tässäkin maksaa on se, että Arduino levy on kuitenkin sen pari kymppiä ja siihen noi roippeet. TIetty koulu voisi saada jonkinlaiden diilin aikaiseksi. Koneita on kuitenkin joka luokassa tänä päivänä ja sillä opettajan koneella voi sitten sen ohjelman pistää sinne levylle. En tohon ohjelmointiin syvällisesti lähtisi yläasteella, mutta juurikin tuohon piuhojen/Vastusten/nappien/ledien laitteluun ja tälläiseen. Ohjelmoinnista voisi sitten näyttää, että näin tehdään tämä ja tämä asia.

      Itse odottelen vielä vähän osia ja pitäisi jostain metsästää piuha tuohon kameraan liittämistä varten :D Ideoita o-p:llä siihen liittyen? :D

      RFIDitkin kiinnostaisi hieman ja juuri valo- ja lämpötilasensorit :D Samoin LCD näytötkin :D Eli lähinnä kaikki alkaa kiinnostaa :D Binäärikello on varmaan seuraava rakentelun kohde kunhan saan ne ledit kotiin asti.

      1. Siihen kameraan liittämiseen riittää normaali 2,5mm plugilla varustettu piuha, maksaa jossain tavarataloissa varmaan pari euroo. Siis normaalistihan noi on 3,5mm plugeja esim. kuulokkeissa, ja en tiedä sun kameran liitännässä millanen se on. Todennäköisesti 2,5mm.

      2. Tässä muisteltuani hetken niin itselläni on joku vanha 3.5mm -> 2.5mm adapteri kun joku Nokialainen ei syönyt normi plugia… Missähän lie :D 3.5mm plugilla on piuhaa aika varmasti, teurastaa jotkut vanhat kuulokkeet ni avot :)

  2. Moro, kuten tuolla OP:n blogissa jo mainitsinkin niin itsehän hommasin saman laisen setin kuin sinä. Itselläni ei ole mitään aikaisempaa kokemusta tälläisistä härpäkkeistä joten esimerkiksi jotkut oppaat voisivat olla ihan käteviä? Sain rakennettua jo tuon kolmen ledin valohässäkänja nyt koitan soveltaa jotain omaa.

    Julkaise ihmeessä jatkossakin tekeleitäsi, varsinkin tuo kameraprojekti kiinnostaa itseäni.

  3. Paluuviite: Arduino Uno | Blogi

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *