Asus EeeBox kotipalvelimeksi?

Olen moneen otteeseen pohdiskellut omaa kotipalvelinta itselleni. Tarkoituksena olisi pistää simppeli ja suhteellisen pienikokoinen palvelin, joka toimisi perus webbipalvelimena, tiedostopalvelimena ja ehkäpä jopa mediakoneena. Pääpaino olisi webissä ja tiedostoissa, tietysti jotain simppeliä voip-palvelinta voisi pyörittää myöskin. Asuksen tuotteita olen aikaisemminkin käyttänyt, tuli aikoinaan hankittua Eee PC 901 miniläppäri, joka oli suhteellisen loistava vekotin.

Tuossa kuvassa on Asus EeeBox PC EB1012P, jonka speksit ovat suhteellisen mukavat ottaen huomioon, että konetta käytettäisiin pääasiassa kotipalvelimena. Onhan tuo vieläpä ihan kivan näkönenkin, ainut tuossa on se että siinä tulee mukana Windows 7 – tämä tulisi vaihtumaan joko Ubuntuun tai Debianiin.

Listaanpa täydelliset speksit tähän alle:

Käyttöjärjestelmä Aito Windows® 7 Home Premium
Prosessori Intel® Atom™ Processor D510 Dual Core
Piirisarja Intel® NM10
Näytönohjain Next-Generation NVIDIA® ION™(GT218-ION™)
Muisti 2 GB Jopa 4 GB
1 x SO-DIMM
Tallennus 250GB
Langaton tietoverkko 802.11 b/g/n
LAN 10/100/1000Mbps
I/O-portit sivulla 1 x USB 3.0
2 x USB 2.0
1 x kuuloke
1 x mikrofoni
I/O-portit takana 1 x USB 3.0
2 x USB 2.0
1 x e-SATA
1 x HDMI-Out
1 x VGA(D-Sub)-Out
1 x RJ45 LAN
1 x S/PDIF-lähtöliitäntä (audioliitäntä)
1 x sisäänrakennettu Wi-Fi-antenni
Virtalähde 65 W-adapteri
Mitat 222 x 178 x 26.9 cm (WxHxD)
Paino 1.1 kgs
Väri Musta/Valkoinen
Tarvikkeet Näppäimistö
Hiiri
Virtajohto
Takuukortti
VESA-kiinnityspakkaus
Tyylikäs jalusta

Kuten näette niin tuossa on kotipalvelimelle passelisti muistia ja kiintolevytilaa. Pääasiassa tuo on pieni kokoinen ja ilmeisesti pirun hiljainenkin. Lisää muistiahan tuohon saa laitettua toiset 2 gigaa eli tulevaisuutta ajatellenkin laajennusvaraa on sekä kiintolevytilaa pystyy laajentamaan aina USB:n avulla (huomatkaa USB 3.0 portit). Mediakoneeksikin tuosta olisi sillä siinä on jopa HDMI liitäntä.

Hintaahan tälle laitteelle olisi noin 390 euroa (388,90 € verkkokaupassa), eli tuossa on suhteellisen hyvä hintalappukin. Pitää alkaa säästämään tätä vekotinta varten, jos joskus saisi hankittuakin sen.

Tämmöinen tekninen pläjäys tällä kertaa!

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

4 kommenttia

  1. Hommasin puoli vuotta sitten tuollaisen minikoneen ihan samaa tarkoitusta varten. :-) Homma meni kuitenkin niin, että kytkin koneen vain olohuoneen telkkariin ja jätin virittämättä sen enempää. Varoituksen sana noista muistikammoista: jos koneeseen halutaan 4 Gt välimuistia niin kannattaa ostaa kaksi samanlaista muistikampaa ja dumpata se koneen sisällä oleva.

    1. Niinhän se aina on viksuin hankkia ne kammat – samaa kampaa kantsis pistää.

      Minkä minikoneen hankit? Ihan EeeBoxin vai jonkun muun vekottimen?

  2. Joo, ostin kertaalleen yhden kamman siihen ja ajattelin, että ”nyt on hjuva fiilis” kun neljä gigaa välimuistia, mutta eipä kone suostunut edes käynnistymään. Koneena on tämä Asuksen malli.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *