E-kirja vai oikea kirja

20.1.2012 KLO 17:12

Kirjoittelin e-kirjan saatavuudesta ja hinnasta tuossa äskettäin. Nyt voisin hieman verrata noita kahta eli oikeata kirjaa ja e-kirjaa. Oikealla kirjalla tarkoitan ihan paperille painettua opusta. Tulen hieman pohtimaan asiaa eri kantilta kuten hinnalta, hyödyistä ja muusta vastaavasta.

Aloitetaan vaikka hinnasta. Tällä hetkellähän e-kirjat on aika lailla samoissa hinnoissa kuin oikeat kirjat. Tämä hieman ihmetyttää sillä e-kirjassahan häviää kaikki kuljetus-, pakkaus- ja muut vastaavat kulut, tosin e-kirja tuo mukanaa hostauksesta syntyvät kulut. En usko tosin, että e-kirjan kulut olisivat suuremmat kuin oikean kirjan. Tällä pohdinnalla e-kirjan pitäisi olla halvempi. Tämän voi toki korjata joku joka tietää enemmän tästä asiasta kuin allekirjoittanut.

E-kirjan hyötyhän normaaliin kirjaan on suoraan se, että lukijaan menee useita kirjoja (riippuu paljonko tilaa on), kun taas yksi oikea kirja on yksi kirja. Oikean kirjan paino riippuu taas onko se pokkari, kovakantinen vai mikä lie onkaan. E-kirjan paino taas riippuu lukijalaitteesta ja jos sinne menee 100 kirjaa niin lukijalaitteen paino ei tietysti nouse.

Mietitään skenaariota, jossa olet lähdössä lomalle ja haluaisit lukea jokusen opuksen samalla kun otat aurinkoa. Jokunen pokkari tietty lähtee mukaan ja pokkarit ei paina juurikaan, kovakantisia en lähtisi kantamaan. Pitäähän sitä tilaa olla tuliaisillekkin. Kun mietitään tuota tilannetta, olet rannalla ja siellä on hiekkaa ja aurinkoa. Vanha kunnon kirja ei hätkähdä tämmöisestä tilanteesta jos hieman sattuu hiekkaa tai merivettä menemään sivuille. Lukijalaite saattaa hieman hätkähtääkkin, se taas riippuu minne sitä hiekkaa tai vettä menee. Rantalomalle ottaisin rannalle perinteisiä pokkareita ja jättäisin sen lukijalaitteen hotellille, lentokoneessa se on kuitenkin kivempi.

Molemmissa on siis loppujen lopuksi niin hyvää kuin huonoa. Itse osittain tahtoisin siirtyä enemmän tuohon e-kirja puolelle, mutta järki ei anna periksi jos oikean kirjan saa samalla hintaa. Se on oikean kirjan etuna, että sitä voit lainata kavereille tai tutuille – e-kirjaa ei taida pystyä, ellet sitten koko lukijaa lainaa.

Olen puhunut artikkelissa lähinnä lukijasta tai lukijalaitteesta. Tämä sen takia, koska vaihtoehtoja on useampia. On olemassa Applen iPadia, Androidin tabletteja ja Kindle. Valintaa siis on, tässäkin tulee vastaan se haluaako pelkän e-kirjan lukuun tarkoitetun laitteen vai monikäyttöisemmän tabletin.

Tulen itse seuraamaan e-kirjojen kehittymistä, tosin lähinnä tuon iPadin näkökulmasta. Tulen varmaan kasvattamaan tuota e-kirjojen määrää, tällä hetkellä niitä ei kauheasti ole. Löytyy lähinnä jokunen ilmainen opus ja pdf:nä hankittu julkaisu.

Kumpaa itse suosit tai käytät? 

Photo credit: Maximilian Schönherr

Keskustelu

Tämä artikkeli on tuotu vanhasta blogista ja niiden artikkelien kommentointi on uudistettu. Vanhaan artikkeliin voi kommentoida vain blogin kautta, kun taas uudemmissa näytetään myös Mastodonin kautta tulleet kommentit.

Kommentoi

Voit kommentoida artikkelia alla olevan lomakkeen avulla. Roskapostin välttämiseksi kysymme sähköpostin, mutta emme julkaise sitä. Tekstikenttä ottaa vastaan vain tekstiä ja kaikki muu siivotaan pois.

miika
12 vuotta sitten
Kokeillut syksyn aikana ekirjojen lukemista tabletilla eli taustavalaistulla laitteella ja täytyy sanoa että e-ink laitteet on luettavuudeltaan paljon parempia. Illalla sängyssä lukee niin silmiä kivistää ja kuivaa jo lyhyenkin lukusession jälkeen. E-ink laitteella ja pienellä lisävalolla lukee kuin kirjaakin. Ei ole tableteista mielestäni kirjaharrastajalle oikewn vehkeen korvaajaksi.
Petri
12 vuotta sitten
Kävin kerran optikolla juuri silmien kivistämisen takia. Siellä sanottiin, ettei näköni ole heikentymässä vaan silmien kivistäminen ja kuivilta tuntuminen johtuu siitä, että näyttöä katsellessa ihminen voi unohtaa räpytellä silmiään. Että *räps, räps* vaan. ;-)
Marko Kaartinen
12 vuotta sitten
Hienoa, että vakiolukijat (saanen kutsua teitä niiksi) kommentoivat! Kiitos! Se on totta, että tuot taustavalo ja näytön katselu vaikuttaa silmiin. Uskoisin, että tuo skenaarioa "lukeminen auringossa" voi koitua ongelmaksi juuri näytön takia. Aurinko kun tuppaa heijastamaan suhteellisen kivasti näyttöön. Joskus ei tahdo puhelimen näytöltäkään nähdä juuri mitään. E-ink laitteista ei ole itsellä minkäänlaisia kokemuksia, voisivat olla vänkiä - ainakin testata :D Itsellä ei tuota Petrin mainitsemaa ongelmaa ole onneksi ollut ja toivottavasti ei tulekaan vaikka suurin osa päivästä menee näytön ääressä. Tämä on tosin it-työläisen valinta :) *räps* vain molemmille ja kiitos vielä kommenteista :)
Miika
12 vuotta sitten
Marko, jos haluat testaukseen oman Bebook e-Ink laitteeni vuodelta 2008, niin voin lähettää sen sinulle postissa kyllä. Varoituksen sanana, käytettävyys on arsesta, mutta tekniikasta ja E-inkin hyödyistä pääsee sillä jyvälle. Siellä on muistissa pari tusinaa kirjaa. Sähköisten kirjojen saatavuusongelmat harmittivat ensin (hommasin 2009 syksyllä tuon), mutta siirryin sitten suosiolla lukemaan englanniksi, niin kaikki ongelmat ratkesivat ja kielitaitokin koheni. Ja juu, kiva näitä sun juttuja on lukea. Itseäkin on joskus kirjoittelu kiinnostanut, mutta pitkäjänteisyyttä ei tunnu löytyvän, propsit siitä sinulle!
Marko Kaartinen
12 vuotta sitten
Laitan Miika tarjouksen korvan taakse. Tällä hetkellä ei ole aikaa testata uusia vempaimia kun on tarpeeksi roinaa tuolla kotona joista pitäisi kirjoittaa :D Pistä vain Miika blogia pystyyn! Itse olen jäänyt tähän kirjoitusasteelle kun ei ole saanut aikaiseksi minkään asteista videosettiä. Se olisi hauskaa kokeilua ja tuli hieman sitä jo testattuakin.
Mastodon
GitHub
RSS
1
2
1
3
4