Jolla muutaman päivän jälkeen

JollaOlen jättänyt Jollan aiemmin kaupan hyllylle. Aiemmin tällä viikolla kuitenkin möin oman Samsung Galaxy S4 puhelimen pois ja hankin tilalle käytetyn Jolla puhelimen. Aloitetaan kuitenkin kertaamalla Jollan speksit (lähde: Jolla.com):

  • Näyttö:  4.5″ IPS qHD kosketusnäyttö Gorilla 2™-lasilla
  • Kamera: 8 megapikselin kamera automaattitarkennuksella, LED-salama ja 2 megapikselin etukamera
  • Muisti: 16Gt tallennustilaa, 1Gt RAM-muistia ja MicroSD-muistikorttipaikka
  • Prosessori: Qualcomm tuplaydinprosessori 1.4GHz
  • Käyttöjärjestelmä: Sailfish OS
  • Yhteydet: GSM/3G/4G LTE, WLAN802.11 b/g/n 2.4GHz, Bluetooth 4.0 EDR HS, AGPS & GLONASS
  • Mitat: Korkeus: 131 mm / Leveys: 68 mm / Paksuus: 9.9 mm / Paino: 141 g
  • Hinta: 349 euroa

Käyttöliittymä

KotinäkymäKäyttöliittymä on se mikä erottaa Jollan muista puhelimista. Jollassahan ei ole kuin kolme nappia: sammutus/herätys/sulku, äänenvoimakkuus ylös ja äänenvoimakkuus alas. Toiminnot tehdään pääasiallisesti erilaisilla eleillä. Esimerkiksi, jos haluat sulkea ohjelman niin vedät ylhäältä asti tai jos haluat ohjelman jäävän taustalle niin vedät jommalta kummalta sivulta.

Kotinäkymässä avoinna olevat ohjelmat näkyvät eräänlaisina tiilinä ja nämä tiilet näyttävätkin erilaista dataa sisällään – riippuen ohjelmasta. Oikealla onkin avoinna Tweetian (twitter), Mitäkuuluu (Whatsapp), Friends (Facebook) ja Asetukset -sovellukset – nämä näyttävätkin omaa tietoaan ja huomaatte varmaan kahdessa ylimmässä (Tweetian ja Mitäkuuluu) sovelluksissaa valkoiset ikonit alhaalla. Jos tuon tiilen kohdalta vedän oikealle tai vasemmalle niin pääsen tekemään suoraan toimintoa mitä tuo ikoni näyttää eli jos Tweetianin kohdalla vedän oikealta vasemmalle niin sovellus päivittää Twitter feedin.

Tunnelmat ovat tämän käyttöliittymän hauska ominaisuus. Ne nimittäin määräävät sen miltä puhelin näyttää.  Tuo ylempänä oleva pinkillä taustalla oleva tunnelma oli yksi monista testeistäni. Oikealla on taas Kreikassa kuvaamani kissa taustana ja siitä luotu tunnelma.

TunnelmaTunnelmiin voit liittää taustan lisäksi soittoäänet, joten voit tehdä omia tunnelmia ja laittaa niihin erilaisia soittoääniä. Halutessasi voit siis tehdä tunnelman vaikka töihin ja kotiin tai vaihdella tunnelmaa vaikka joka päivä.

Puuhastelin myös itselleni muistiin pienen saitin, jonne tallentelin tunnelmia ja APK paketteja. Voitte vapaasti nappasta sieltä tunnelman käyttöön – osoite on jolla.markokaartinen.net.

Vinkkinä tunnelmien luontiin: Luo 540×1600 pikselin kokoinen kuva ja pistä siihen ja laita siihen oma kuvasi. Tältä sivulta löytyy passeli pohja ja hieman kuvausta siitä mihin mikäkin kohta tuossa korkeassa kuvassa menee – kannattaa käyttää tuota ohjenuorana.

Mainitsinkin APK-paketit, Jollassa toimii myös Android sovellukset ja itse olen jokusen asentanut APK pakettien kautta suoraan ja jokusen Aptoide nimisen sovelluksen kautta. Osa toimii vallan mainiosti ja osa taas ei – kokeilemalla se selviää.

The Other half

Jollan toiset puoletThe Other half on se toinen asia mikä erottaa tämän muista puhelimista. Tällä hetkellä Jollan omia Other halffeja on neljää eri väriä: valkoinen (tulee mukana), musta (Keira Black), oranssi (Poppy Red) ja vaaleansinen (Aloe) – tällä hetkellä näissä ei muita toimintoja ole, kuin se että niiden mukana tulee oma tunnelma ja soittoäänet. Yhteisö onkin se mikä uurastaa omia innovaatioitaan näiden kanssa. Jolla on julkaissut 3D-mallit näistä Other halfeista ja sinä voit itse tulostella oman Other halffisi. Olenkin nähnyt mielenkiintoisia Other halffeja aina langattomasta latauksesta QWERTY näppäimistöön. Odotankin innolla miten nämä kehittyy ja mitä kaikkea sitä tuleekaan – itseäni eniten kiinnostaa tuo langaton lataus.

Tulen jossain välissä hankkimaan jonkin Other halffin, lähinnä sen takia kun sillä saa helposti vaihdettua puhelimen ulkoasua ja väriä. Vaihdettava takakuori tuo myös puhelimelle kummasti lisää elämää sillä naarmuja voi taakse tulla ja vaihtamalla Other halffin pääset niistä eroon. Outoa on se, että tuota valkoista Other halffia ei ole myytävänä – ei ainakaan Jollan omassa kaupassa ollut.

Yleistä

Katsotaanpa sitten yleisesti tätä puhelinta. Alla on pari kameralla näppästyä kuvaa ja kamerakännykän kuvaksi tämä kelpaa minulle mainiosti. Eipä tätä kameraa tule käytettyä muuhun kuin kuvien jakamiseen someen tai viestillä.

Akun kestosta en vielä oikein osaa sanoa mitään sillä olen vielä räplännyt tuota aika paljon normaaliin käyttöön verrattuna. Onhan se uutuuden viehätys vielä päällänsä. Katsellaan sitä ajan kuluessa lisää.

Isoin huoli itsellä oli, että puhelin on paksu tuon Other halffin ja itse puhelimen kanssa. Huoli oli sinänsä turha, koska ei tuo tunnu itselle yhtään liian paksulta ja omaan käteen tämä onkin varsin mukavankokoinen puhelin.

Jolla

Näppäimistö on muuten suhteellisen pätevä, mutta kaipaisin hieman säätömahdollisuutta – asetuksien kautta nimenomaan. Pieni asia, mutta kaipaan pistettä, kun tuplaklikkaa välilyöntiä.

Tällä hetkellä ärsyttävin asia tässä puhelimessa on sen oma selain. Se nimittäin ei toimi oikein. Klikkaukset osuu minne sattuu ja tuntuu hieman tahmaiselta välistä. Tähän on toivottavasti tulossa korjausta jossain välissä.

Kaiken kaikkiaan olen ollut tyytyväinen matkaani Jollan kanssa – ainakin näin ensimmäisten päivien jälkeen. Tarkoitus on pitää tätä puhelinta jonkun aikaa ja katsella mitä sieltä Applen päästä tulee tässä syksyn mittaan.

Tuonne kommenttiboxiin voi muuten heitellä kysymyksiä! Vastaan parhaani mukaan niihin!

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

12 kommenttia

  1. Olikos mainintaa 4G:stä? Keskuussa 2014 tuli päivitys, joka mahdollistaa nopeat yhteydet. Mitä sanot?

    1. 4G pelittää kyllä. Nopeustestejä en ole ajanut, mutta puhelin näkyy siinä roikkuvan. Pitänee joku nopeustesti ajaa kunhan olen kunnollisessa paikassa.

      Oma asuntoni on paikassa missä 3G on vahvempi kuin 4G ja puhelin pomppiikin noiden välillä. Samaa tekee niin iPad kuin teki myös Samsungin puhelin ennen Jollaa.

      1. Vastaanpa itse itselleni. Data tosiaan liikkuu ja 4G nopeus on minulla ainakin ihan datapaketin luvatulla tasolla. Pakettina on Elisan yrityspuolen Supreme 4G 50M ja saan ihan n. 40 megaa sisäänpäin otettua ja 13 megaa äsken meni ulospäin. Nämä siis mittauksia, jotka tein juuri äskettäin.

        Vaihtelua näkyy tosin olevan sillä nopeus vaihtelee samassa paikassa 20-40 välillä tällä hetkellä. Voi johtua sijainnistakin osittain – mittaukset tein juuri Kuopion Technopoliksella.

  2. joo toi selaimen bugi tuli viime päivityksessä. ärsyttävää kun joissain saiteilla ei pysty haluamaansa linkkiä klikkaamaan :(

  3. The Other Half on siis vain muovinpalanen, jossa on taustakuva, soittoääniä? Tuo jos mikä on feilaus. Sain Jollasta sen vaikutelman, että juuri tuo toinen puolisko olisi se myyntivaltti tässä puhelimessa. Jollan pitäisi kehittää nimenomaan tuota asiaa, tai olisi *jo* aikaisemmin pitänyt kehittää sitä.

    1. Tällä hetkellä joo. Yhteisö tosin on paukuttanut mielenkiintosia puolikkaita. 3D tulostimet on mahdollistanu tämän ja se, että Jolla julkisti speksit ilmoille. Yhteisö on tehnyt mm. langaton lataus puolikkaita, näppiksen sisältäviä puolikkaita, led näytöllisiä puolikkaita ja ties sun mitä. Ne tekee jotka osaa ja joilla on mahdollisuus.

      Itsekin mietin josko hankkisi tuohon QI lataustarran ja laturin. Näin saisi yöpöydälle kivan alustan johon tuon ku pistää ni pitäisi lataus lähteä liikkumaan. Tuota pitää syksyllä katsella jos alkaa värkkäämään.

      Toivottavasti Jolla itsekin ottaa työn alle tuon kehittämisen ja hieman erilaisten puolikkaiden tuomisen. Jollan taru on tosin alussa ja taitaa keskittyä aika pitkälti softan korjaamiseen – hyvä niin sillä bugeja tuntuu Sailfishissä olevan vielä.

      Harmi kun 3D tulostimet on hintavia :D

  4. Miltäs se Jolla on nyt tuntunut pidemmän käyttöjakson jälkeen? Oletko myyty vai lähteekö tulevan iLuurin tieltä kiertoon? Pitkään tuotakin harkitsin kun kaavailin vanhalle ja väsyneelle iPhone 4s:lle seuraajaa. Päädyin sitten hetkeksi seikkailemaan android-leiriin, mutta vain puhelimen osalta. Muut rojut pysyy aina ja ikuisesti Omppuna :D

    1. Kaiken kaikkiaan ihan hyvä puhelin kyseessä. Se käy ja kukkuu ja sillä voi soittaa. Kaipailen kuitenkin lisää sovelluksia natiivina, Android appsit toimii – osa. Google appseja en ole halunnut pistää tuota sekoittamaan, joten google keeppiä ei tule käytettyä, Easypark olisi kiva saada pelittää kanssa (joku siinä oli miksi ei toimini apk).

      Olen kuitenkin saanut tuohon sen setin mitä olen oikeastaan tarttenut, whatsapp (mitäkuuluu), Twitter (tweetian), Facebook (friends), Gmail (natiivi mail klinu), Instagram (android apk), OP (apk), kalenteri (googlen kalenteri synkkaa kivasti oman kalenteri klinun kautta). Sit kasa muita kokeiluja yms.

      Selain saisi päivittyä, harhaklikkejä tulee aika paljon. Käytän tosin kännykällä yleensäkin selainta vähän, mutta kun käytän niin olisi kiva jos se toimisi oikein.

      Jolla oli mulla tarkoitettukin tämmöiseksi kokeilpuhelimeksi uutta iPhonea odotellessa. Uusi iPhone tulee talouteen mikäli sen speksit miellyttää. Sen näkee kunhan keynote tulee ja katsellaan sitä sitten.

      Sen vielä sanon, että nuo eleet on mukavia. Puhelimen käyttö on kivaa ja näppärää ilman painikkeita ja ohjelmat on kivasti taustalla kun ne on kotinäkymässä. iOS:ssä ei taida vieläkään olla tapaa tuhota kaikkia ohjelmia kerralla mitä on auki? En ainakaan ole iPadissäni sitä keksinyt. Tulee muuten huidottua iPadin näyttöäkin välistä.

      Seuraavaa Sailfish päivitystä odotellessa… mitä se sitten tuonee tullessaan?

      1. Kaikkien taustalla hyrräävien ohjelmien sulkeminen yhdellä napautuksella olis kyl loistava lisä iOS:n, nyt niitä ei saa kuin kolme kerrallaan pyyhkäistyä pois. Jos on jailbreak, niin silloin toki moinen toiminto on helposti lisättävissä.

        Jollassa on paljon potentiaalia ja mukavastihan tuota taidetaan päivittääkin mitä sivusta olen seurannut. Ehkäpä tuosta jonain päivänä tulee isompikin hitti.

      2. Suomalaislafkan ekaks puhelimeks hyvä suoritus. Käyttöjärjestelmä vaatii hiomista ja bugien korjausta. Niitä on vielä liikaa, että massa ottaisi tuon kunnolla haltuun – samoin natiivisovelluksia tarvitaan lisää.

        Ai niin sekä Other half vaatii lisää Jollan päästä, nyt yhteisö tekee omia ja ne tekee joilla on mahdollisuus 3d tulostella ja on sitä osaamista :P Itseä kiinnostaisi QI lataustarra+alusta tuohon, ehkä syksyllä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *