Näitä omenoita voisin ”syödä”

On taas omppu (Apple) -aiheisen kirjoituksen aika. Osa teistä varmaan alkaa jo ärsyyntyä näihin, mutta ei sillä ole mitään väliä! Tässä kirjoituksessa esittelen (taas) pari laitetta jotka voisin omistaa ja tulen varmaan jossain vaiheessa hankkimaankin, mikäli niitä on tulevaisuudessa vielä edes myynnissä.

iMac

Otetaan ensimmäisenä Applen pöytätietokoneen tappaja. Nimittäin iMac on pöytätietokone jossa ei olekaan normaalia keskusyksikköä vaan kaikki on näytön sisässä. Logistisestihan tämä on aivan loistava ratkaisu, mutta hieman päivitettävyys kärsii (näin ainakin uskon).

Sitten päästäänkin siihen teknisempään puoleen. iMacia saa kahdessa eri koossa, toisessa on 27″ näyttö ja toisessa 21,5″ näyttö, en osaa sanoa vielä kumpi sopisi itselle paremmin. Todennäköisesti tuo pienempi näyttöinen versio. ”Huonoin” prosessori tämän hetkisissä iMaceissä on 2,5 GHz Quad Core i5 ja paras minkä saa on 3,1 GHz Quad Core i5 (valinnaisena saa myös 3,4 GHz Quad Core i7 prosessorin). Muistia tulee oletuksena 4 gigaa mukana, mutta sen saa tietty päivitettyä joissain malleissa jopa 16 gigaan asti. Näytönohjain heikoimmillaan on AMD Radeon HD 6750M 512 Mt ja parhaimmillaan AMD Radeon HD 6970M 1 Gt.

Tietty iMacissä on myös USB-portteja, Thunderbolt -portti, FireWire -portti ja Mini-DisplayPort sekä Ethernet-portti. Löytyy myös SDXC-korttipaikka, ääniliitännät (ulos ja sisään), Wi-Fi ja Bluetooth.

iMac ei oikeastaan tulisi itselleni pääkoneeksi vaan tyttöystävälleni pöytäkoneeksi, tietysti itsekin tuota käyttelisin sillä onhan tuossa näyttötilaa ja tehoa huimasti paljon enemmän kuin MBP:ssäni. Voin jo nähdä tämän koneen työpöydälläni, tämä olisi oikeastaan työpaikallekkin loistava kone ellen suosisi niin paljon kannettavaa sillä sen voi kopata mukaan asiakastapaamisiin yms.

Omistatko iMacin? Onko sinulla kommentteja tähän laitteeseen liittyen? Kerro toki!

Mac mini

Sitten onkin vuorossa erittäin pienikokoinen tehopesä nimeltään Mac mini. Tämän ajattelin survaista kiinni televisioon ja käyttää sitä olohuone surffikoneena ja leffakoneena. Nykyisellään itselläni on tai oikeastaan oli televisiossa kiinni iso pöytäkone joka on vähintäänkin kömpelö siihen käyttöön. Mac minin pieni koko on erittäin iso etu siihen verrattuna ja varsinkin kun siinä on suoraan HDMI liitäntä ja muut tarpeelliset portit niin tämä on jo melkein pakkohankinta jossain vaiheessa.

Mac miniä on oikeastaan kahta eri mallia, mutta molemmat ovat täysin saman kokoisia fyysisesti. Erona on ainoastaan prosessori (2,3 GHz Dual Core i5 vs. 2,5 GHz Dual Core i5), muisti (2 Gt vs. 4 Gt – päivitettävissä ylöspäin) ja näytönohjain (Intel HD Graphics 3000 vs. AMD Radeon HD 6630M). Mac minissä on Thunderbolt-portti, HDMI liitäntä, DVI-lähtö, USB-portteja, FireWire-portti, SDXC-korttipaikka, Ethernet-portti ja äänen sisään ja ulostulo. Tietysti löytyy myös bluetooth ja Wi-Fi .

Ainut mikä mietityttää tässä Mac minissä on se, miten tämän päivitettävyys. Uskoisin kuitenkin, että ainakin muistia saa lisättyä suhteellisen helposti (joko joka tietää voi kertoa lisää).

Omistatko Mac minin? Onko sinulla kommentteja tähän laitteeseen liittyen? Kerro toki!

Yleistä lätinää

Todennäköisesti leimaudun yhä enemmän Apple fanboyksi, mutta eipä tuo itseäni haittaa. Itse olen hankkinut lähinnä laitteita jotka sopivat tarpeisiini ja en ole katunut yhtään hankintaa tähän mennessä. Periaatteessa saman tasoisen koneen saisi kasattua ”normaaleista” komponenteista, mutta OSX:ssä on jotain mitä ei Windowsissa eikä Linuxissa ole. Olen myös erittäin tykästynyt OSX:n sovelluksiin ja niiden kehittäjiin, he nimittäin tekevät OSX:n ohjelmista sen mikä jaksaa kiinnostaa.

Omena päivässä pitää nörtin tyytyväisenä!

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

12 kommenttia

 1. Mac Minin päivittäminen sujuu suht helposti. Muistin lisääminen on naurettavan helppoa ja SSD-levyn saa suht kivuttomasti ujutettua aparaattiin.

  Jos halvalla haluaa päästä ostaa sen edullisemman Minin ja lisää siihen itse muistia ja SSD-levyn. Toki parempaan malliin saa optiona SSD-levyn ja enemmän muistia, tehokkaampi suoritin ja ATI:n näytönohjain, mutta voin kertoa karvalakkimallillakin pärjää. Jopa pienimuotoinen pelailukin sillä onnistuu :) Itsellä seuraava vaihe on asentaa tuohon SSD-levy jolloin Mini saa siivet :D

  Muistin kanssa ei kannata nuukailla sillä käyttömukavuus lisääntyy 100% kun on muistit kaakossa :)

  1. Pohdiskelin tuota parempaa mallia juurikin näytönohjaimen takia, toisi hieman lisää käyttöikää tuolla laitteelle. Muistiahan kun kerta saa itse päivitettyä niin se tehdään sitten kunhan tuntuu että alkaa tahmata :D

   SSD levylle en sinänsä koe vielä tarvetta muuten kuin omassa MBP:ssäni, mutta en usko sitä että Mac mini tartteis heti SSD:tä kaverikseen.

   Tuo muistin tappiin laitto on ihan totta sillä olen pistänyt oman MBP:n muistit maksimiin sekä likan MB:n muistit tuli kanssa pistettyä tappiin asti kun sopivasti MBP:n vanhat kävivät vielä siihen.

 2. Itse siirryin pari kuukautta sitten myös Omenaan. Toki iPhone oli jo viime vuoden huhtikuusta, iPad 2 elokuusta, Apple TV joulukuusta ja niin edespäin mutta mäkin hommasin tämän vuoden huhtikuussa. Olen kyllä ollut tyytyväinen enkä takaisin päin vaihtaisi! Tietysti vielä Windowsia tarvitsee jonkin verran työn puolesta mutta kaiken minkä vain pystyn, teen macilla. (En jaksa mitään virtualisointeja :D)

  iPad 3 tuli tänään postissa ja kyllähän se iPad 2 mallin vie ihan hyvin. Päivityksen pääsyynä oli se, että halusin 3G yhteydet ja päätin sitten suoraan hommata uuden vehkeen. Omaan blogiin näiden kahden laitteen pieniä eroja tulossa piakkoin!

  1. Itsekin teen mäkillä lähes kaiken, suurin osa pelaamisesta pitää hoitaa PC:lläni :D

   Itsellä iPad 2 päivitys iPad 3 versioon oli myös nuo 3G yhteydet. iPad 2 oli hyvän aikaa itselläni ja likka kun tahtoi myös oman niin miksi en ostaisi itselle uudempaa 3G yhteyksien kanssa :D

   Vertailu iPad 2 ja iPad 3:n välillä on itselläni myös tekemättä :D

   1. Tarkoitatko kenties yläpalkkia? Pitää tutkia miten se bugaa ja katsoa saisinko korjattua sen :P
    Käytät varmaan Safaria?

   2. Itseasiassa homma bugaa vain jos katsoo sivua pystyasennossa, vaakatasossa homma toimii.
    Pitää katsella jos korjaa ton jotenkin jos jaksaa :D Bugas suhteellisen samalla tavalla niin iPadin Chromella kuin Safarillakin.

 3. Ostin itselleni Mac Minin muutama kuukausi sitten ja olen ollut täysin tyytyväinen. OS X -käyttöjärjestelmään koskin ensimmäistä kertaa, mutta olen jo melko varma etten enää tule hankkimaan Windows- tai Linux-pohjaista masiinaa.

  Päivitin pari viikkoa sitten Macciin 8GB RAMia. Alun perinhän tuossa on 2GB, mikä on nykykoneelle aika vähän. Päivityksen jälkeen en ole havainnut pienintäkään lagia, vaikka usein ohjelmia on päällä samanaikaisesti reippaasti toista kymmentä. En olisi uskonut, että RAMilla saa noinkin suuren muutoksen aikaan. Suosittelen siis lämpimästi!

  1. Itselläni oli samanlainen alku, mutta ostin kerralla läppäriksi MacBook Pro:n ja samainen kone on vieläkin käytössä. Muistia sai sekin kylkeensä maksimimäärän eli sen 8 gigatavua.

   Olet aivan oikeassa, että RAMmin määrällä on huikea vaikutus itse koneen suorituskykyyn varsinkin jos haluat pitää useamman appin päällä kerralla. 4 gigaa olisi kyllä riittänyt, mutta halusin päivittää ja päästä eroon pienestä tahmoamisesta – se auttoi. Samalla sain omat 4 gigaa muistia laitettu avopuolisen valkoiseen MacBookkiin, kaksi kärpästä nujerrettiin siis kerralla.

   1. Tähän vielä huomautettava, että RAM kannattaa päivittää omatoimisesti, niin kuin kommentistasi päätellen myös itse teit. Applelta tilatessahan tuohon olisi saanut 8GB, mutta hintaa tilaukseen olisi tullut lisää 150 euroa. Tilasin muistit Crucialilta ja asensin itse, koko lysti maksoi about 50e. Muistien vaihtaminen Miniin on myös yllättävän helppoa, ottaen huomioon sen että kyseessä on Applen laite. Kunhan napsautti vanhat pois ja uudet paikalleen.

    Vielä kun saisi halvalla SSD-levyn niin rullaisi kuin rasvattu salama :P

   2. Totta, Itse kannattaa RAM vaihtaa sillä se ei ole todellakaan vaikeata. Ruuvit pois ja koppa auki, vanha muisti pois ja uusi tilalle.

    SSD on itselläkin seuraavana hankintalistalla, todennäköisesti joku 250gt+ levy sillä nykyinen on 250gt normikovo joten tuon kokoisella pärjään hyvin (pienemmällä en).

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *