E-kirja alkaa yleistyä - minäkin ostin lukulaitteen

23.4.2018 KLO 09:41

Olen kirjoittanut useampi vuosi sitten e-kirjoista täällä blogissani ja nyt onkin taas aika sivuta tätä aihetta. Olen nimittäin hankkinut e-kirjan lukemiseen oman laitteen. Viime viikolla oli kirjamessut ja silloin oli Elisalla tarjouksessa näitä lukulaitteita. Näppeihin tarttui Bookeen Cybook Muse HD, joka onkin tuttu laite sillä paremmalla puoliskollani on se ollut jo hyvän tovin.

Bookeen Cybook Muse HD

Aloitan tuosta lukijasta. Se on yksinkertainen laite ja oikeastaan käyttövalmis heti, kun teet pari valintaa. Jos haluat verrata tätä tabletin käyttämiseen niin älä tee sitä. Se ei ole tabletti vaan lukulaite. Näyttö on 6 tuuman e-ink näyttö ja tässä on vielä valo, jotta voit lukea pimeässäkin. 8 gigaa tilaa mahdollistaa, että sinne mahtuu kirjoja – paljon. Esimerkkinä meillä on 35 e-kirjaa ja niiden koko on 0,3-14 megan välissä – teoriassa 8 gigaan menee noin 585 kpl 14 megaisia kirjoja. Kirjoja kannattaa ehdottomasti laittaa laitteelle USB:n kautta ja unohtaa siinä näkyvä Elisan oma kirja linkki (kauppa). Se onnistuu paljon nopeammin sitä kautta.

Sanoin, että älä vertaa tablettiin – tämä on totta. Eihän sen käyttö valikoissa ole kovinkaan sujuvaa verrattuna tablettiin, mutta tämä onkin tarkoitettu lukemiseen. Avaat kirjan ja voit liikkua eteen/taakse fyysisillä painikkeilla – tämä on hienoa. E-ink näyttöä onkin mukavampi lukea, kuin esim. tabletin näyttöä ja onhan tämä kevyempikin (180g ilman suojaa) kuin tabletti. Tätä voi suojankin kanssa yhdellä kädellä pitää ja lukea.

Akun kestoa en voi nyt äkkiseltään sanoa, sillä tämä on ollut vasta viikonlopun verran käytössäni. Avopuolisoni akku tosin tuntuu kestävän aika hyvin ja sehän riippuu oikeastaan miten kirkkaalla tuota näytön valoa pitää. Näytön valo onkin hieno juttu sillä voit lukea pimeässä ja onnistuipa se luku viime syksyllä Kreikan rannoillakin. Laitteessa saat säädettyä niin fonttia, sen kokoa kuin riviväliäkin.

Päädyin tähän lukijaan oikeastaan sen takia, että se ei ollut kallis ja sen sai hankittua suomesta näppärästi Elisalta. Toinen mitä mietin oli Kindle, mutta päädyin nyt tähän. Ehkä joskus kun uusii niin voi miettiä Kindleä? Kindlen kirjakaupassa suomenkielisten kirjojen saatavuus ei ole kovin hyvä joten se ei painanut vaakakupissa.

E-kirjojen saatavuus & hinta

Tämä on parantunut vuosien saatossa ja nimenomaan suomenkielisten e-kirjojen saatavuus sekä hintakin. Me ollaan hankittu tällä hetkellä kirjoja parista eri paikkaa – siis suomenkielisiä kirjoja. Elisa Kirja on ollut näppärä palvelu ja sieltä tuleekin katsottua tarjouksia. Täältä saa kirjat ladattua epub muodossa ja sitä kautta siirrettyä USB:llä koneelle. Toinen paikka mistä on hankittu on Adlibris – heillä on myös hyvä valikoima e-kirjoja. Voitte muuten vinkata lisää paikkoja mistä näitä saa – suomeksi!

Hinta vaihtelee aika paljon, jopa näiden kahden palvelun välilläkin. Me hankitaan aika paljon e-kirjoja nimenomaan, kun sattuu sopiva tarjous kohdalle. Adlibriksessä on silloin tällöin 3 e-kirjaa 10 eurolla ja Elisa Kirjassa on 3,9 per kirja tarjouksia. Jotkut e-kirjat tosin maksaa sitten melkein saman verran kuin oikea kirjakin ja joskus pokkari on jopa halvempi.

Ihan kaikkea ei saa suomeksi e-kirjana vielä, mutta aika paljon. Harry Potterit esimerkiksi saa e-kirja muodossa suomenkielisenä, mutta Tulen ja jään laulua (Game of Thrones) ei saa – eikä taida heti saadakaan ainakaan kustantamon mukaan (kysyin).

Miksi e-kirja?

Tähän on simppeli vastaus, koska se vie vähemmän tilaa. Tästä voin antaa jo hyvän esimerkin: Ostin jokunen vuosi sitten Steve Jobsin elämänkerran ja nimenomaan sidotun/nidotun version (ei pokkaria siis). Tämä möhkäle on hankala lukuinen esim. sängyssä. Nyt minulla on tämä e-kirjana ja olen lukemassa sitä, koska se jäi kesken aiemmin. Sitä voikin sängyssä lukea näppärästi.

Toinen konkreettinen esimerkki on matkustus. Normaalisti 2 viikon Kreikan lomalle minulla lähtee kirjoja mukaan about 10 kappaletta. Pyrin, että ne on pokkareita sillä ne on helppo ottaa mukaan rannalle. Ensi syksynä haluaisin, että minulla ei lähtisi mukaan kuin lukulaite ja ehkä 1-2 pokkaria. Näin säästyy tilaa ja painoa matkalaukussa.

Luetko sinä e-kirjoja? Onko sinulla kokemuksia e-kirja lukulaitteista? Heitä kommentteihin viestiä! Kysymykset ja kommentit ovat aina tervetulleita!

Keskustelu

Tämä artikkeli on tuotu vanhasta blogista ja niiden artikkelien kommentointi on uudistettu. Vanhaan artikkeliin voi kommentoida vain blogin kautta, kun taas uudemmissa näytetään myös Mastodonin kautta tulleet kommentit.

Kommentoi

Voit kommentoida artikkelia alla olevan lomakkeen avulla. Roskapostin välttämiseksi kysymme sähköpostin, mutta emme julkaise sitä. Tekstikenttä ottaa vastaan vain tekstiä ja kaikki muu siivotaan pois.

Leena Yrjänä
6 vuotta sitten
Ostin saman laitteen heinäkuussa 2017, myös Elisan nettikaupasta. Vuosi ja 2 kk hankinnan jälkeen kosketusnäyttö alkoi temppuilla ja laite lakkasi tottelemasta kokonaan pian täyteen lataamisen jälkeen. Saihan sitä vielä sitten käytettyä kun oli akku tyhjentynyt ja malttoi annostella sähköä niukemmin, vaan sekin riemu loppui ja laite tilttasi kokonaan. Elisa kehoitti olemaan suoraan yhteydessä valmistajaan (käy kuulemma nopeammin kuin heidän kauttaan); sain mukaani nettiosoitteen, josta saatavien ohjeiden mukaan tulisi toimia. Vikatiketin pääsi lähettämään kun oli ensin luonut käyttäjätilin Bookeenin ranskankielisen (juu!) sivuston kautta. Omaelisan kautta sain takuukuitin, jossa hienosti kerrotaan, että takuu on joko 12 kk tai 24 kk, katso myyntipakkauksesta - enpä älynyt pakettia säästää.. Mutta toisaalta aika surkeaa on jos laite on suunniteltu kestämään vain vuoden. Kirja kestää kyllä jonkun vuoden pidempään. Odottelen yhä Ranskanmaalta vastausta tikettiini - pidin kyllä laitteesta, oli näppärä varsinkin matkoilla, mutta saisi kyllä toimia vähän pidempään.
Marko Kaartinen
6 vuotta sitten
Onpas harmillista. Meillä molemmat laitteet on toimineet vielä mainiosti ja matkalla on kyllä mahtava vekotin. Lähtisin ehkä sinuna kiusaamaan Elisaa :)
Marko Puoliväli
5 vuotta sitten
Itsellä ollu Bookeen Cybook Muse HD lukulaite noin parivuotta. Itse olen ollut ihan tyytyväinen laitteen toimivuuteen ja se on toiminut ainakin tähän päivään asti ihan moitteettomasti. Näyttö saisi olla ehkä omaan makuuni hieman isompi. Olen yrittänyt metsästää Kobo Aura One-laitetta, mutta suomesta sitä ei tällä hetkellä ole saatavissa mistään...ja onhan sillä kyllä aika suolainen hintakin lukulaitteeksi.
Veli-Matti Vuorensyrjä
5 vuotta sitten
Itselläni on ollut Sonyn, Bookeen joku halpa ja vanha malli, Kobo Mini 5" malli, Cybook Odyssey ja Kobo Aura HD. Kaikissa on ollut hyvät ja huonot puolensa. Tuntuu että vähän kaikilla on unohtunut kysyä käyttäjiltä mielipidettä. Kobo on monessa mielessä ehkä tasapainoisin laite, Odysseyn näyttö on ehkä vähän parempi, mutta näyttöjen erot eivät ole isoja. Odyssey'ssä on harmillista kun ottaa reunasta kiinni niin voi painaa vahingossa sivunvaihtopainiketta ja siinä voi mennä koko joukko sivuja ja ei ole kiva etsiä lukukohtaa! Odyssey'ssä on myös valon laitto hankalasti valikossa ja pimeässä ei pysty laittamaan sitä päälle, kun taas Kobossa sen pienen namikan kyllä löytää helposti. Odyssey'tä en ole saanut näyttämään kirjoja tekijän mukaan aakkosjärjestyksessä, tai se näyttää ne etunimen mukaan aakkosjärjestyksessä ja siitä ei ole hyötyä! Tietysti jos lukijassa on vain vähän kirjoja niin löytäähän ne, mutta jos on paljon niin ei kiva. Kaikissa näyttää olevan etuvalo himmeimmilläänkin turhan voimakas, itse käytän vain sitä himmeintä säätöä, en ymmärrä mihin sitä voimakkainta tarvii? Sony oli kyllä hyvä mutta siinä ei ollut valoa ja se on hajonnut niin kuin Kobo Minikin, Kobo Mini oli kyllä kätevän pieni mutta kestävyys oli heikko, voi kyllä olla että oli maanantaikappale. Kosketusnäyttö on kyllä aika kätevä, mutta ei välttämätön, hyvin tehty valikkoliittymä painonapeilla on ihan OK. Ja vaikka olisikin kosketusnäyttö niin tiettyjen toimintojen pitäisi toimia suoraan painonapeilla, esim. etuvalo. Fyysiset sivunäppäimet ovat hyvät, ne vain pitäisi olla oikeassa paikassa. Hyvä olisi myös että kosketusnäytön tominnot tulisivat näkyviin kun painaa fyysistä Menu-näppäintä ja siitä sitten eteenpäin kosketustoiminnoilla. Myös toimintojen muokkaus itselle sopiviksi pitäisi olla monipuolisemmat. Toisaalta ei ole kokemusta aivan uusimmista laitteista, kiinnostaisi tietää osaako Muse HD näyttää kirjat sukunimen mukaan aakkosjärjestyksessä? ja onko siinä asentoanturia joka automaattisesti kääntää sivun? Jos on niin se on huono ratkaisu jos haluaa lukea kirjaa kyljellään! Lähes kaikki e-kirjani olen ostanut Elisa Kirjasta, siellä on usein tarjouksia ja onneksi ovat siirtyneet DRM:stä vesileimaukseen, joka on käyttäjälle paljon helpompi ja mukavampi! Se vain ihmetyttää että scifi on e-kirjoissa niin aliedustettu!
Esko Hakulinen
4 vuotta sitten
Ostin Cybook Bookeen Muse HDn viikko sitten Elisalta. Sain sen kautta ostettua kirjan Elisalta. Muuten en saa siirrettyä kirjoja laitteeseen tai niitä ei pysty lukemaan vaikka siirtyisi. Kävin Elisalla, eivät osanneet auttaa. Haluaisin ladata kirjaston kirjoja, myöskään se ei onnistu. Kävin kysymässä myös kirjastossa. Onko teillä kokemuksia laitteesta? Olen käyttänyt aikaa enemmän kuin tarpeeksi.
Marko Kaartinen
4 vuotta sitten
Kirjastosta ladattuihin kirjoihin en nyt osaa sanoa, pitää tutkailla jos kokeilisi jossain välissä. Onhan kirjat mitä olet siirtänyt .epub muotoisia? Nämä piti mennä kansioon missä oli laitteen mukana tulleita kirjoja, tai sinne ainakin itse ne tungin. Voin vilkaista kansion myöhemmin jos muistan.
Pirjo Kovaniemi
4 vuotta sitten
Minulla myös ongelma tämän kanssa,en saa tähän kirjoja muualta kuin Elisan kaupasta.Haluaisin myös lukea kirjoja e-kirjaston kautta.Tietoa tästä ei saa mistään, Elisan kauppa ilmeisesti ladattu oletuksena tähän kun ostin tämän sieltä.
Marko Kaartinen
4 vuotta sitten
Pirjo tähän saa kirjoja kyllä ihan mistä vain. epub formaattia tuo tukee ja itse olenkin ostanut muualtakin kirjoja. Itse laitan laitteen kiinni tietokoneen USB porttiin ja sitä kautta siirrän kirjat niin silloin ainakin menee mikä vain epub sinne. Pikainen ohje tuohon: - Liitä koneeseen usb johdolla - Oma tietokone / tietokone kohdassa on Cybook kansio jonka avaat - Siirrä kirjat Digital editions kansioon Itse en ole e-kirjastoa kokeillutkaan. Pitää tutkia tuota asiaa.
Mastodon
GitHub
RSS
1
1
1
0
0