Älä hanki nyt uutta iPhonea

iPhone 5Juuri nyt on ehkä huonoin mahdollinen hetki pohtia uuden iPhone 5 puhelimen hankkimista. iPhone vitosen hinta on vielä suhteellisen suolainen ja tällä hetkellä huhutaan, että kesällä olisi tulossa uusi iPhone. Epäilen, että se olisi iPhone 5S eikä iPhone 6, kuten iPhone 4S tuli iPhone 4:n jälkeen.

Kun uusi iPhone tulee niin vanhan iPhonen hinta tippuu, näin tulee tapahtumaan kun uusi iPhone julkistetaan ja viimeistään silloin kun se alkaa tulemaan kauppoihin.

Tällä hetkellä ei siis kannata hankkia iPhone 5:sta sillä sen hinta tulee tippumaan parin kuukauden sisään. Itselläni oli tämä päätös tehtävänä sillä Lumia 900 ei ollut minulle sopiva ja päätinkin siirtyä takaisin iPhone 4 puhelimeeni.

Itselläni on vain vanhan iPhonen liittimen lisävarusteita kuten telakka yms. niin iPhone 5 ja sen uusi Lightning latausliitäntä tuottaa lisävarusteiden hankkimista. Telakkaan olen nimittäin erittäin kiintynyt sillä se tulee niin helposti laitettua siihen. Tässä tutkiessani huomasin ettei iPhone 5:lle ole edes Applen omaa telakkaa. Onko teillä jotain tietoa hyvästä telakasta iPhone 5 luurille?

Jännä nähdä mitä muutoksia uuteen kesällä julkistettavaan iPhoneen tulee ja kannattaako sitten loppujen lopuksi hankkia uusi iPhone vai iPhone 5. Kertokaahan omat tietonne huhuista ja mitä itse tekisitte!

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

14 kommenttia

 1. Oma villi veikkaus on että seuraava iLuuri tottelee nimeä 5S, jonka tulemme näkemään aikaisintaan kesäkuussa ja viimeistään syskuussa. Vitosen hinta tulee laskemaan jonkin verran julkistuksen myötä. Enteileekö 5S myös iOS 7:n julkaisua, sillä kutonenhan on edennyt jo versioon 6.1.3 – vitosen viimeiseksi versioksi jäi 5.1.1 josta pompattiin kutoseen. Vastaavasti nelosen viimeisin taisi olla 4.2.1 joten herra yksin tietää milloin voimme odottaa seiskaa. Huhuja liikkuu että seiska julkaistaisiin kesäkuussa ;)

  1. Kesä-syyskuu akselia on aika monessa paikkaa veikattu. Toivon hartaasti, että iOS 7 toisi jotain mullistavaa, iPhone oli aikoinaan edellä kävijä ja se toi markkinoille jotain uutta ja jännää. Muistan kun katselin aikoinaan kateana videoita ensimmäisestä iPhonesta ja sitten kun iPhone 3G tuli suomeen niin pakkohan se oli hankkia. Siitä se ajatus sitten lähti :D

   Toivotaan parasta ja pelätään pahinta, jospa iPhone 5S uudistukset olisivat sen hankkimisen arvoisia, ellei niin iPhone 5 pitänee hankkia.

   1. Jos vanhat merkit paikkaansa pitävät niin S-malli ei tuo mitään dramaattista uutta tullessaan. Veikkaan maltillista päivitystä. Parempi kamera ja nopeampi suoritin ja josko se seiska pukattais maailmalle samaan aikaan mikä tietysti nostaisin hivenen myyntiä. Oliskohan Applen jo aika hypätä kunnolla widget-kelkkaan ja vihdoin luopua tuosta perinteisestä, mutta varsin toimivasta UI:sta? 3 G S oli sellainen wow-luuri itselleni vaikka siirryin omppumaailmaan android-alustalta ja alkuun iLuurin UI oli kieltämättä pienoinen järkytys widgeteihin ja muuhun bling blingiin tottuneena :)

   2. Itsehän siirryin iPhone maailmaan Nokian N80 mallista :D Joten aika huima hyppy oli ja iPhonen UI oli jotain mahtavaa ja hienoa. Tuohon aikaan ei myöskään nähnyt kauheasti iPhoneja. Silloin oli hauska bongailla kellä muulla oli iPhone, nyt taas iPhoneja tuntuu olevan jokaisella :D

    Kieltämättä widgetit voisi olla vänkä lisä se että voisi home screeniä tuunata kuten JB antaa mahdollisuuden. Tietty näitä voi aina toivoa ja se on eriasia mitä sattuu tulemaan…

   3. Jos nelosen kanssa alkaa pää leviämään siirtyisin suoraan vitoseen odottelematta ässää. Olisi aika rohkea veto Applelta siirtyä vitosesta suoraan kutoseen näin nopealla aikataululla. Tää on nyt ihan mutua ja aikaisempiin julkistuksiin peilausta. Tuskin sieltä seuraavaa jeesus-puhelinta tulee tai sitten helvetti jäätyy ;)

   4. Sanotaanko näin, että odottelen kunnes tuo iPhone 5 hinta tippuu :P Se kun tulee tippumaan.

    Puhelimessa ei niinkään asiat tule muuttumaan, mutta käyttis – se ratkaisee peliä. Sitä saisivat tuunata ja tuoda hieman uudistuksia. JB yhteisö on aika kova ja niitä ideoita kannattaa ottaa käyttöön ja sieltä palkata koodareita kuten ilmoituskeskuksen kanssa kävi – hiukka parempaan suuntaan sekin mennyt.

   5. …ja kunhan se seiska tulee se jailbreikataan alta aikayksikön ;) Sehän tulee vuotamaan kuin seula :D

   6. :D todennäköisesti. iPhone 4 alkaa olla aika hidas joissain toiminnoissa ja se tuntuu olevan jo oman aikansa päässä pikku hiljaa :P Silti sitä on kivempi käyttää kuin tuota Lumiaa kun ei oikein sopinut ajatusmaailmat yhteen sen kanssa. Näppäimistö toimii paljon kivemmin iPhonessa ku tuossa Lumiassa.

    Ainut tuossa vitoseen siirtymisessä harmittaa tuo pirun Lightning… Itsellä kun on tuo telakka iPhone 4:llä ja iPhone 5:lle ei taida Applen omaa olla joten pitää etsiä toisen valmistajan.

    Jos on vinkkejä iPhone 4 nopeuttamiseen (ei voi JB:tä ajaa ku on 6.1.3 -.-) niin anna mennä!

 2. Näihin 5S julkaisuasioihin en osaa ottaa kantaa, muuhun kyllä hieman. Tuo lisävarusteasia on kyllä huomionarvoinen seikka miettiä hankinnan yhteydessä. Tykätään vaimon kanssa molemmat siitä, ettei latureiden paikkaa tarvitse haeskella, vaan puhelimen tyypillisissä latauspaikoissa on piuhat valmiina. Tuo telakka olisi vielä parempi juttu esim. yöpöydälle, mutta sellaista ei tullut vielä hankittua.

  Vaihdoin oman Android-rekkulani 5:een taannoin, ja valinta kallistui osin myös lisävarusteiden (lue: laturit ja autotelineet) osalta samaan valmistajaan kuin emännällä. Tarkoitus oli sekin luuri uusia vitoseksi näet piakkoin omani hankinnan jälkeen. Minä vain en ollut niin valveutunut Apple-harrastaja, että olisin edes miettinyt koko liitäntäasiaa, mutta se tuli hyvinkin nopeasti esiin. laatikon avaamisen jälkeen. Nyt on lisävarusteita päivitetty ajan tasalle ja sen seurauksena vaihdettu melko nopeasti myös se vaimon nelonen numeroa isommaksi.

  Kaiken kaikkiaan asiat ovat nyt oikealla mallilla, mutta (kommenttini varsinaiseen aiheeseen päästäkseni) mitä se sitten oikein maksoi? n. 700eur/kpl luurien hankinnan lisäksi vielä?

  – Molempiin autoihin Broditin autotelineet + automallikohtainen asennuspidike : 120eur
  – Tupakansytytyin >> USB-adapterit molempiin autoihin : 18eur
  – Lightning-kaapelit matkalatureihin (2kpl) ja autotelineisiin (2kpl) : 76eur
  – Verkkovirta-adapteri (töpseli>>USB) matkalatureiksi. Applen oma, 2kpl : 38 eur

  Eli lisävarusteet maksoivat kaiken kaikkiaan 252eur. Yhdelle puhelimelle kahtia jaettunakin veilä 126eur. Minusta tuo on ihan törkeätä, mutta jos ne aikoi ostaa, niin mieluummin sitten niin, että niistä ehtii hyötymään koko puhelimen käyttöiän. Lightning-kaapeleissa oli ainakin tuossa tammi-helmikuun taitteessa se tilanne, että niitä ei saanut kuin Applen merkkisenä Suomesta. Taisi olla patentoitu Applelle tuo? Ebayssa saattoi olla joitain mustia tarkivekaapeleita, mutta hintaa niillä ei olisi säästänyt yhtään. Että näin. Mutta: Vaikkakin tuo maksoi reilusti, ei tietty voi väittää että hinnoittelu olisi ollut Applen tuntien jotenkin yllättävää. :)

  Itse puhelimen osalta taas olen erittäin tyytyväinen, on juuri sitä mitä pitikin. Eri ekosysteemien väliseen keskusteluun en ota kantaa, minulle tämä sopi kaikkein parhaiten näistä kolmesta suurimmasta. Kaikista on kokemusta, edes vähän. Nopeus vitosessa on mainio, ja LTE:kin toimii ainakin Soneralla viimeisimmän päivityksen myötä viimein myös verkon vaihtuessa. Sen voisi sanoa olevan merkittävin yksittäinen edistysaskel omien älypuhelimien nettikäytössä vuosiin. Oikeasti hyvä juttu.

  Negatiivisimpana puhelimessa pidän neloseen verrattuna liian herkäksi muuttunutta näytön ”tuntumaa”, virheetön kirjoitus ei ole koskaan ollut vielä iPhonella näin hankalaa. Senkin kanssa silti elää. Myös puhelimen ohuus kävi hieman hankalaksi yhdellä kädellä kirjoitteluun, mutta bumperin hommaamalla helpottui heti. Samoin kuori auttaa asiaan, oli vaimon ratkaisu asiaan.

  Toki nämä ovat kaikki mielipiteitä ja hyvä niin, mutta ajattelin kuitenkin jakaa omani. Vaihtaamaan vain heti kun hinnat asettuvat kohdilleen! :)

  1. Tämä lisävarusteasia onkin juuri se isoin asia itsellä. iPadini sekä huushollin toisen puoliskon iPad/iPhone käyttää tuota vanhaa liitäntää. Tietty adapteri joka maksaa ihan pirusti olikohan sekin jopa 30 euroo?

   Paperilla iPhone 5 vaikuttaa ihan passelilta päivitykseltä tuon nelosen jälkeen. Kiitos sinulle kommentistasi ja erittäin hyvästä kokemuksesta lisävarusteiden kannalta!

 3. Paluuviite: @soalmila

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *