Jekyll

Menemme aiheissa taas niihin erittäin nörtteihin. Oikeastaan pitäisi kategorisoida tämä blogi seuraavasti: nörttiä, erittäin nörttiä, super nörttiä ja muuta. Tällä kertaa aiheena on Jekyll.

Jekyll on eräänlainen verkkosivugeneraattori. Osa varmaan innostui tästä, mutta ei kyse ole ihan niin simppelistä asiasta kuin voisi luulla. Jekyll generoi nimittäin staattisia verkkosivuja sen mukaan mitä sinne olet syöttänyt. Blogipostauksen kirjoittaminen onnistuu siis eräänlaisen markupin kautta, eli kirjoitat tietyllä syntaksilla sisällön ja ajat sen Jekyllin läpi ja se generoi sinulle staattisen verkkosivun kaikkine rensseleinaan.

Itsellä on tällä hetkellä tehtynä simppeli setuppi, jossa Jekyll generoi sisältöä ja siirrän sen sitten vielä toiseen kansioon, jotta muutokset on julkaistu. Tämä siksi, koska haluan testata sisällön (eli esikatsella) ennen kuin julkaisen sen. Tulen jossain välissä lisäämään tähän vielä Gitin, joka tuo pienen versionhallinnan ja tallentaa historiaa.

Suosittelen nörttejä kokeilemaan tuota Jekyll hässäkkää, se toimii Rubyn päällä, mutta älkää antako sen pelottaa. Sen kun asennat niin homma pelittää hyvin kivuttomasti.

Kiitokset vielä Laurille vinkeistä!

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

2 kommenttia

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *