Nokia 920, iPhone 5 vai Samsung Galaxy S 3?

Kolme puhelinta, kolme valmistajaa ja kolme käyttöjärjestelmää. Edellisessä kirjoituksessa uhkasin ostaa iPhone 5 puhelimen syksyn aikana, silloin vertasin sitä vain iPhone 4 puhelimeen eli nykyiseen malliini. Tänään aloin pohtimaan asiaa uusiksi ja pitänee alkaa vertailemaan puhelimia hieman laajemmaltakin rintamalta. Pohdiskelin miten lähtisin vertaamaan näitä kolmea puhelinta sillä en ole koittanut ensimmäistäkään ja kahta niistä ei saa vielä sekä Nokian saatavuudesta ei ole mitään tietoa. Päätin ottaa jokaisen puhelimen käsittelyyn erikseen.

Nokia 920

En olisi ihan äsken uskonut, että pohtisin hankkivani Nokialaisen, mutta mielenkiintoa on ollut Nokian suuntaan hetken verran. Ihan varma en ole mitä näistä Windows-puhelimista ajattelen ja Nokiaa on parjattu monelta suunnalta.

Aloitetaan ulkonäöstä, sillä värit pistävät ainakin silmään. Värivaihtoehtoja on viisi erilaista: musta, valkoinen, harmaa, punainen ja keltainen. Olisin toivonut kuitenkin jotain limen vihreän ja edellisten Nokialaisten sinistä mallia myöskin. Muotoilultaan tämä on sinänsä passelin oloinen sillä siinä on pyöreät reunat ja suht tasainen pää. En nyt mitään huonoakaan siitä osaa ulkonäöltä sanoa, muuta kuin nuo värit.

Otetaas pari ominaisuutta tästä puhelimesta esille. Aloitetaan langattomasta latauksesta jota Nokia hypetti ja ilmeisesti langatonta laturia ei tule edes myyntipakkauksessa mukana. Kameraa Nokia hypetti myöskin ja surullista kyllä demovideot osottautuivat feikeiksi ja siitä nousi sitten suhteellisen hyvä kohu. Paperilla kamera vaikuttaa kuitenkin hyvältä vekottimelta, kännykän kameraksi!

Windows 8 käyttöjärjestelmästä ei ole mitään tietoa puhelimien saralta, mutta ei se ihan susikaan voi olla? Mitenhän lie muuten sovellusten asentaminen ja hallinta? Jonkinlainen kauppapaikka tuollakin, kertokaapas tästä minulle!!

920 puhelimen saatavuudesta saati julkaisusta ei ole minulla mitään tietoa joten on täysi arvoitus (itselleni) milloin tätä edes voisi saada.

Tehojakin tässä laitteessa tuntuisi olevan ja ominaisuuksia enemmänkin kuin mitä olen tässä maininnut. Voitte tutkailla puhelimen ominaisuuksia ja kuvia Nokian omilta sivuilta.

Samsung Galaxy S 3

Samsungin puhelin on ollut itselläni tasan yhden kerran joskus kauan sitten. Siitä jäi silloin kyllä hyvät kokemukset, joten mitään pahaa sanottavaa ei menneisyydestäkään ole. Ainut asia mikä Samsung Galaxy S 2 versiossa häiritsi oli sen muovinen tuntuma, tätä en ole hypistellyt joten en osaa siitä sanoa mitään.

Ulkonäöltään tämä on suhteellisen kivannäköinen sillä siinä on pyöreitä muotoja. Ainut asia mistä kritisoin tätä on tämän sininen malli – en tykkää siitä väristä juurikaan tässä tapauksessa. Tässäkin olisin toivonut ehkä hieman kirkkaampia värejä.

Spekseiltään Samppa on perushyvä tehokäyttäjän luuri sillä tehoa tuntuu löytyvän ja oikeastaan mitään vikaa en äkkiseltään löytänyt niistäkään. Tässähän on Android ja se mahdollistaa puhelimen kustomoinnin aika pitkälle halutunlaiseksi (jos haluaa/osaa säätää tarpeeksi).

Tämä ehkä lähtee altavastaajana tähän taisteluun tai sitten ei. En osaa oikein sanoa mitään huonoa tästä tai oikein mitään mullistavaakaan. Tietty Samppa mainostaa puhelimen älykkyyttä, jakamista ja loistavuutta – on siellä loistavia ominaisuuksia ja erioten hauskoja sellaisia kuten Smart Alert.

Vaikuttaa ihan vängältä luurilta ja tämä on ainut mikä on tällä hetkellä saatavissa kaupoista! Tämä voi olla yksi vaikuttava tekijä ostopäätökseen – en tiedä. Tahtoisinkin kuulla kommentteja teiltä!

Lisää puhelimesta voitte lukea Samsungin omilta sivuilta.

iPhone 5

Tämä on ehkä tämän kisan ennakkosuosikki sillä olen käyttänyt iPhone 3G ja iPhone 4 malleja. Käyttöliittymä ja toiminnot ovat siis suhteellisen tuttuja poislukien Siri ja muut 4S:lle tulleet ominaisuudet.

Tässähän on päivitetty prosessoria, kameraa ja ties mitä verrattuna minun iPhone 4 malliin. Tässä jos kuitenkin otetaan pelkkä iPhone 5 niin muotoilu on tässä suhteellisen sama kuin aikaisemmissa ja hieman on materiaalia takakannessa vaihettu. Puhelinta on saatu myös ohuemmaksi ja samalla myös puhelimen pituutta kasvatettiin (muuthan kasvattaa näytön koon naurettavan isoksi).

iPhone 5 mallissa vaihtuu myös sim-kortti nano-simmiksi joka ei niinkään lämmitä mieltä samaten liittimen vaihtuminen häiritsee elämää koska omistan mm. telakan iPhone 4:lle. Sillä pohdinkin, että pitäisikö lähteä vaihtamaan kokonaan toisenlainen puhelin kun joutuu lisälaitteita muutenkin uusimaan.

Mainitsenpa vielä, että tämän mallin mukana tulee vihdoin ja viimein uudet ja paremmat kuulokkeet – olen aina parjannut Applen kuulokkeita! Vihdoin he uudistivat niitä ja vaikuttaa ainakin paremmilta kuin nykyiset.

Apple uudisti myös kartat kokonaan tähän malliin tai oikeastaan iOS6 versioon ja he hylkäsivät tässä Googlen kartat kokonaan. Yllättäen kaikki ominaisuudet ei toimi täällä kylmässä pohjolassa.

Lisää iPhonesta voitte lukea Applen omilta sivuilta.

Loppusanat

Päätöksiä pitäisi tehdä ja ne tulevat olemaan vaikeita sillä en ole enää oikein varma tuosta iPhone 5 mallistakaan. Tässähän on kolme varteenotettavaa puhelinta ja jokaisessa on jotain hyvää. Ehkä eniten kiinnostaisi lähteä kokeilemaan Nokialaista pitkästä aikaa, mutta sen päätöksen kanssa pitää elää sitten pari vuotta.

Sen verran voisin parjata Nokiaa, että kyselin sieltä päin testiin tuota ja sieltä tuli linkki jossa oli tarjolla Nokialaisia. Ongelmana tässä oli kuitenkin se, että ei ollut 920 mallia tarjolla eikä artikkeleita voinut tehdä suomeksi tuon kautta. Suomalainen yhtiö ja suomalaisia artikkeleita ei blogeissa haluta nähdä? Jep jep… Tämä ei sinällään vaikuta itse puhelimeen mitenkään.

Haluaisin todella kovasti teidän mielipiteitä tästä aiheesta sillä itse olen hieman umpikujassa! En ole tehnyt vielä mitään päätöstä saati mitään ennakkotilausta!

Kirjoittanut Marko Kaartinen

Nörtti Kuopiosta. Puuhastelee verkkosivujen kanssa työkseen ja vapaa-ajallaan.

11 kommenttia

 1. Tuosta langattomasta latauksesta sen verran, että itselläni on (Saksasta tilattu) Palm Pre Plus, jossa on kyseinen ominaisuus (kulkee Palmin puhelimissa Touchstone-nimellä), eikä se mielestäni ole käytännössä yhtään niin kätevä kuin mitä voisi alkuun ajatella. Työpöydällä tuo magneettinen latausalusta on toki hieno ja kätevä, mutta aina kun haluan ladata puhelinta jossain muualla, joudun repimään johdon irti latausalustasta (tietysti toinen johto ratkaisisi tämän ongelman). Eräs kaverini kertoi ettei ole Palm Pren hankkimisen jälkeen voinut kuvitellakaan piuhan kautta lataamista, mutta sanon suoraan että tuo on täyttä liioittelua, latailen itse iPodia piuhalla eikä se ole sen hankalampaa. Alustalla ladattaessa puhelimen (ainakin Palm Pren tapauksessa) kuumenee muuten reippaasti, lieneekö sillä sitten mitään vaikutusta mihinkään (kuumentaahan piuhalatauskin puhelinta liittimen ympäriltä).

  iPhonen etu verrattuna kilpailijoihin, varsinkin Nokiaan, on App Storen kattava ja luotettava (= valvottu) valikoima. Nokiaan en investoisi, sillä ennustan Lumiasta ja muistakin Nokian mahdollisista tulevista malleista lyhytaikaisia (joten sovellusten löytyminen on hankalaa). Uuden iPhonen korkea näyttö herättää kyllä kysymyksiä, vaatiikohan peukaloproteesin? Itse kaatuisin kyllä silti Androidin ja iOS:n välillä omenan suuntaan, mutta en mitenkään halua painostaa valintaasi, sillä ihmisillä on erilaiset vaatimukset ja tavoitteet.

  1. Nokialaisessa tulee oletuksena mukana perus piuhat, näin ainakin ymmärsin Nokian omilta sivuilta joissa oli myyntipakkauksen sisällä. Erikseen pitäisi ostaa nuo langattomat laturit. Tässä siis ei sinällään tule tuota ongelmaa kun voi piuhalla latailla matkoilla.

   Itsehän käytän iPhonen kautta semmoista taktiikkaa, että puhelin on joka yö telakassa sängyn vieressä ja silloin minulla on seuraavana päivänä tarpeeksi virtaa melkein mihin tahansa. Ei ole akku loppunut kesken päivän kertaakaan. Voisin kuvitella tuon jos Nokialaiseen päädyn niin hankkivani langattoman latausvempeleen ja käyttää sitä tuon telakan tavoin.

   Sovelluskauppa on ompussa kyllä huikea ja silläpä kova painostus sinnekkin olisi sillä minulla on ehkä jokunen appsi tuolle puhelimelle. Tosin samat appsit toimivat iPadissäni, joten menetys ei ole niin massiivinen kuin luulisi.

   Kiitokset kommentistasi Martti!

   Osaakohan joku kertoa millainen sovelluskauppa Lumiassa on saati miten siellä on ohjelmia?

 2. Tähän soppaan työnsi nyt ansiokkaasti lusikkansa myös Microsoftin pitkäaikainen kumppani HTC tyylikkäillä Windows Phone 8-malleillaan. Onko näistä haastajaksi yllä oleville vai tuleeko sittenkin vielä puskista jokin musta hevonen ja korjaa potin? :)

  1. Huomenna tulee jatkoa tälle puhelinkisalle :D Sen verran voin paljastaa, että yksi puhelin on tippunut kisasta pois ja tilalle on tullut HTC 8X.

   1. Muutaman sananen tuli runoiltua HTC:n laitteista. Oli virkistävää kirjoitellä pitkästä aikaa WinMo-laitteista. Edellinen kirjoitus aiheen tiimoilta onkin vuosien takaa :D

   2. Musta on kanssa ihan mukava välillä heittää juttua muustakin kuin ainaisesta Applesta, vaikka Applen tuotteet onkin yleensä hyviä.
    Kiinnostus on kova muitakin laitteita kohtaan ja saisi tulla HTC 8X ja Lumia 920 kauppojen hyllyille hipisteltäväksi, ei oikein muuten voi tehdä päätöstä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *