Kokeilussa Speedlink ULTOR mekaaninen näppäimistö

Ensimmäistä kertaa sain kokeiluun näppäimistön ja vielä mekaanisen sellaisen. Itselläni on ollut mekaaninen näppäimistö jo useamman vuoden ja olen kyllä pitänyt siitä. En enää tavallista näppäimistöä haluakaan pelikoneeseen. Kun mahdollisuus tarjoutui päästä testaamaan Speedlinkin ULTOR mekaanista näppäimistöä niin tietty otin sen kokeiluun.

Mekaanisissa näppäimistöissä itseä viehättää nimenomaan se ääni ja parempi tuntuma, kuin jos verrataan perinteisiin näppäimistöihin. Äänihän ja painallustuntuma riippuu millaiset kytkimet näppäimistössä on. ULTORissa on punaiset mekaaniset Kaihua Kailh -kytkimet, jotka on optimoitu pelaamista varten. Tämä ei ole sieltä mölyisimmästä päästä, joten säilyy jonkinlainen perherauhakin tämän näppäimistön kanssa.

Olen tässä nyt reilu pari viikkoa käyttänyt näppäimistöä pääasiallisesti pelaamiseen ja netissä surffailuun. En ole oikeastaan ongelmia siitä löytänyt. Minun sormiin tuntuma on toimiva ja näppäimen hakkaaminen on mennyt perille asti.

Käytäänpä tässä välissä hieman speksejä läpi:

 • Ammattimainen pelinäppäimistö mekaanisilla kytkimillä
 • Kustomoitava LED valaisu
 • Vapaasti määritettävät näppäinkonfiguraatiot
 • Ohjelmoitava pelimoodi (5 profiilia, 6 macronäppäinstä, vaihdettavat WASD ja nuolinäppäimet, uudelleenmääritettävät painikkeet sekä Windows napin deaktivointi)
 • Punaiset mekaaniset Kaihua Kailh -kytkimet, jotka on optimoitu pelaamista varten
 • Maksimoitu pelimukavuus kiitos korotettujan näppäimien
 • Yksinkertainen layout kompaktissa alumiini rungossa
 • N-key rollover takaa äärimmäisen anti-ghostingin
 • Macroedotori integroituna ajuriin
 • 64kb sisäinen muisti profiileja varten
 • Peliprofiilien automaattinen lataus
 • Säädettävä USB polling rate (1,000Hz asti (ultrapolling))
 • Valittava vasteaika aina 1 ms asti
 • Nopea pääsy 12 lisätoimintoon
 • Taipuisa ja kestävä USB kaapeli (1.7m)
 • Koko: 350 × 122 × 33 (L × S × K)
 • Paino: 680g

Näppäimistössä on 1.7 metrin pituinen USB kaapeli, mutta harmikseni se on kiinteä. Mikäli piuha sattuu hajoamaan niin sen vaihtaminen ei ole ihan helppo homma. Kaapeli on kyllä laadukkaan oloinen, joten ihan heti se ei hajoa.

Toinen asia mikä harmittaa on RGB valojen uupuminen. Näppäimistön valojen väriä et voi säätää itse haluamaksesi ja tämä olisi ollut kiva lisä. WASD ja nuolinäppäimien valot ovat eriväriset kuin muiden joka on hieno lisä, onpa niissä hieman erilaiset merkinnätkin.

Näppäimistö on todella kompakti ja varsinkin, kun siinä ei ole numpadia ollenkaan. Omassa aiemmassa näppämistössä oli numpad ja tämä vaikuttaakin ihan kääpiölle siihen verrattuna. Rannetukea jäin tosin hieman kaipaamaan, mutta sellaisen voi ostaa tarvittaessa.

Asensin ohjelmiston siinä toivossa, että värejä olisi voinut vaihtaa, mutta ei voinut. Ohjelmistolla saisit kuitenkin säädettyä näitä peliprofiileja sekä makronäppäimiä. Itse en ole makroja käyttänyt oikeastaan koskaan saati sitten pelikohtaisia profiileja. Nämä onkin itselle ns. turhia ominaisuuksia, mutta onhan se kiva tietää, että ne ovat olemassa!

Isompia ongelmia ei minusta tässä näppäimistössä ole. RGB valojen ja irroitettavan USB piuhan puute on suhteellisen pientä. Näppäimistön kanssa pääsee alkuun hyvin ilman erillistä ohjelmaa, mutta jos haluaa säätää niin ohjelma on sitten pakollinen.

Lisää infoa näppäimistöstä saatte Speedlinkin omien sivujen kautta.

Näppäimistö on toimitettu kokeiluun ilmaiseksi ja mielipiteet ovat omiani.

CM Storm Trigger mekaaninen näppäimistö

NäppäimistöDigiexpoilla käydessäni löysin itselleni hieman tuliaisia ja samanlainen tuliainen lähti mukaan myös veljelleni. Kyseessä on CM Storm Trigger mekaaninen näppäimistö. Olenkin halunnut mekaanista näppäimistöä ja kauan ja nyt kun tämän sai hyvällä hintaa Jimm’sin Digiexpo tarjouksena niin pitihän se kopata.

Mekaanisissa näppäimistöissähän on omat kytkimet joka näppäimen alla. Tässä mallissa on Cherry MX Black-kytkimet, jotka sattuvat olemaan Cherry MX kytkimien raskaimmat. Nyt hetken kirjoittaneena ja käyttäneenä olisin ehkä halunnut hieman kevyemmät brown tai blue kytkimet. Näissä on tosin aika kiva vaste minulle ja kiva ”klikse” eli ääni. Olen siis enemmän kuin tyytyväinen 60 euron sijoitukseeni.

OhjelmaItse näppäimistössä on 64 bitin muisti profiilien tallentamiseen ja CM Stormin ohjelmalla saatkin tehtyä näppärästi eri profiileja ja saat vaihdettua niitä näppäimistön kautta. 1000Hz polling / 1ms vasteaika takaa myös nopean reagoinnin tietokoneelle päin. Tästähän löytyy lisäksi viisi makropainiketa, jotka sekottavat vielä minua sillä sormet vaeltaa M5 näppäimelle kun se pitäisi mennä controllin päälle – tähänkin tottuu tosin ja olenkin päässyt jo sinuiksi noidenkin kanssa. Ainut ongelma on se, että en ole vielä keksinyt fiksua käyttöä makroille. Näppäimistössä on myös mediapainikkeita kuten play/pause, stop, next, back, mute, vol+ ja vol-.

USBKuten ensimmäisestä kuvasta näkee niin näppäimistössä on myös rannetuki ja tämä on irroitettava. Näppäimistö tulee kiinni tietokoneeseen USB piuhalla ja taakse se kiinnittyy Mini USB liittimellä. Takana on myös pari kappaletta USB 2.0 portteja. Mukana ei tule kuitenkaan 5V virtalähdettä, jolla saisit USB portteihin lisävirtaa sekä saisit vielä pari valojen kirkkausastetta lisää.

ValotNiin tässä näppäimistössä on valot. Ovatpa ne vielä punaiset ja varsin mukavan näköiset. Kuten sanoin niin pari kirkkausastetta saa lisää jos pistää 5V virtalähteen ja normaalisti on siis kolme astetta. Valot saa myös pois päältä kokonaan sekä niin, että päällä on nuolinapit, makronapit sekä WSAD napit. Harmillisesti et voi omia valoprofiileja tehdä eli et voi säätää mitkä valot on milloinkin päällä.

Olen kaiken kaikkiaan varsin tyytyväinen tähän näppäimistöön ja voin varauksetta suositella tätä muillekkin.

Plussat

 • Näppäinten ääni
 • Näppäimistön valot
 • Jykevä rakenne
 • USB 2.0 portit takana

Miinukset

 • Valoprofiilien puute
 • Virtalähteen puute paketissa