Tapaaminen.net uudistui

Oma projektini Tapaaminen.net sai uutta väriä pintaan. Uudistuipa se käytännössä kokonaan myös koodiltaankin. Tapaaminen.net on nyt Laravelin päälle rakennettu ja avointa lähdekoodia.

Lähdekoodi on tosiaan avoimesti saatavilla Githubista ja sitä kehitetään jatkuvasti eteenpäin – tällä hetkellä lähinnä omin voimin.

Uudistuksia on kasa päin jo itsessään tuolla taustalla. Näkyvin uudistus on nimenomaan ulkoasu, mutta isona ominaisuutena on myös käyttäjätilit saapuneet. Sivustoa voi käyttää ilman käyttäjätiliä kuten aina ennenkin.

Vanhat tapaamisen linkit menee vanha.tapaaminen.net sivustolle, joten nekin toimii aivan kuten ennenkin.

Taustalla tapahtuu paljonkin. Ensinnäkin virheistä tulee suoraan ilmoituksia Bugsnagin kautta minulle ja siitä issue Githubiin – näppärää. Uusi sähköposti tukea varten on avattu: apua@tapaaminen.net. Samoin sivulla on tukea varten myös livechat.

Uusia ominaisuuksia tehdään lähipäivinä vielä lisää. Ihan kaikki vanhan järjestelmän ominaisuudet ei vielä ole tulleet, mutta ne tulevat lähiaikoina.

Suunnitelmissa on myös tuoda kauan kaivattu aikojen määrän valinta sekä aikojen lisäys ja poisto jälkikäteen. Samoin koodia tullaan siistimään ja optimoimaan sekä testejä kirjoittelemaan.

Kommentit ovat aina tervetulleita ja kysymyksiä saa esittää.

Tapaaminen.net kehitysblogi

Podcastissani uhkasin ja lupasin alkaa kehittämään Tapaaminen.netistä uutta versiota, jossa onkin hyvä kasa ominaisuuksia ja muutenkin tehdään hommia fiksummin. Alankin pitää täällä blogin puolella kehitysblogia siitä miten homma etenee ja mitä sinne on tulossa sekä kuvankaappauksia yms. mukavaa. Tekaisin tänne blogiin ihan tätä varten oman kategorian, josta sitten löytyy nämä Tapaaminen.net kehittämiseen liittyvät postaukset. Kootaankin tähän alle hieman, että missä mennään nyt!

Slack

Screenshot 2015-10-02 08.37.26Ensinnäkin meillä on nyt yksi kanava missä kehitetään Tapaaminen.nettiä ja missä siihen kehitykseen voi osallistua. Olenkin maininnut tuosta Slack tiimistä jo pariin otteeseen, mutta mainitaan nyt vielä.

Olen luonut Slackkiin aluksi kolme eri kanavaa keskustelua varten. Kanavia voi jatkossa luoda tarpeiden mukaan lisää, mutta käydään läpi nuo jo luodut kanavat.

#kehitys on tarkoitettu kehityskeskustelua varten ja sinne laitoinkin aamulla jakoon Google Docsissa tehdyn pikaisen dokkarin, jonka perusteella lähdetään hommaa viemään eteenpäin.

#tuki kanava on tarkoitus toimia nopeana tukena käyttäjille. Toiveissa olisi kerätä tuonne Slackkiin Tapaaminen.net käyttäjiä ja saada sitä kautta suoraan tietoa heiltä.

#yleinen onkin sitten ihan yleiseen keskusteluun ja ehkä siihen hieman asian viereiseenkin keskusteluun.

Halusin lähteä kokeilemaan voisiko tuon Slackin avulla saada tälläisen projektin ympärille keskustelua ja saisiko sinne aktiivia käyttäjiä. Tätä kautta voisi kehitystyö saada ihan erilaista suuntaa kun loppukäyttäjät on suorassa vuorovaikutuksessa kehittäjän kanssa. Uskoisin myös tämän toimivan hyvänä tukikanavanakin.

Tutkiskelin eilen illalla myös mahdollisuutta automaattikutsuihin eli niitä ei tarvitsisi erikseen minulta lähteä pyytämään vaan se tulisi pienen automatiikan kautta. Katsotaan mitä keksitään.

Tulevat ominaisuudet

Tulen pitämään ominaisuuslistan suhteellisen samana mitä se on jo nyt tuolla. Tapaaminen.net historiaan palatakseni sehän tehtiin aika nopealla koodauksella ja osittain senkin takia haluan lähteä tekemään tuota koodia kokonaan uudestaan. Tämä pohjan uudelleen koodaus mahdollistaa monen ominaisuuden helpon tuonnin jo heti alusta asti. Uudessa versiossa tulee olemaan nykyisten toiminnassa olevien ominaisuuksien lisäksi mm. tuki käännöksille, käyttäjätunnukset sekä jonkinasteinen tuki teemoille.

Rajapinta on myös yksi asia minkä haluan tehdä uuteen versioon. Ei välttämättä suoraan, mutta jossain vaiheessa. Rajapinnan tekeminen mahdollistaisi esimerkiksi sen, että ulkopuolinen sovelluskehittäjä voisi tehdä mobiilisovelluksen tapaamisten luonnille. Tietenkin jonkinlainen rajapinta-avainten hallinta ja tälläinen pitäisi tehdä myöskin, mutta uskon sen olevan hyödyllinen ominaisuus tänä päivänä.

Tapaaminen.net pohdiskelua

Tämä onkin sitten mielenkiintoinen pohdiskelun aihe jo muutenkin. Tämän käyttöhän on ollut ilmaista ja tulee olemaan ilmaista jatkossakin. Hurjimpina visioina voisin kuitenkin heittää esimerkiksi mahdollisuuden luoda yritykselle/yhteisölle oman näköisen version tai vaikkapa tehdä täysin oma asennus heidän omaan verkkoon.

Kuten olen jossain (ehkä podcastissa) sanonutkin niin Tapaaminen.net sivustolla on kävijöitä vielä. Nimittäin kuluvalla viikolla (ma-to) on tapaamisia luotu jo yli 20 kappaletta eli noin viisi per päivä. Yhteensä tapaamisia onkin luotu 3382 kappaletta (1.10. mennessä). Mainostamiseen ei olla käytetty senttiäkään ja kävijöitä tuleekin tasaiseen tahtiin. Kävijämäärissä on selkeitä laskuja loma-aikoina ja muutenkin viikonloppuisin. Aktiivisimmin tätä käytetään arkipäivinä.

Itse en ole tehnyt vielä senttiäkään tällä projektilla, mutta joku päivä olisi hauska ehkä pari euroa saada esimerkiksi mainostulojen kautta. Muutenkin rahanansainta ei ole ollut pääosassa Tapaaminen.net sivuston kanssa – eikä oikein muidenkaan projektien kanssa.

Katsotaan mitä tulee ja miten tämä homma eteneekään. Kommentit ja palaute on aina tervetullutta!

Tapaaminen.net täytti vuoden!

Tämä tapahtui itseasiassa eilen. Vuosi sitten kirjoitin tänne artikkelin omasta uudesta projektistani nimeltä Tapaaminen.net. Haluankin käydä hieman läpi sitä mitä tässä vuoden aikana on siellä tapahtunut ja mitä on tulossa.

Aloitetaan tilastoilla. Ensimmäisen vuoden aikana luotiin 1853 tapaamista! Tämä tarkoittaa, että päivässä tapaamisia on luotu noin 5 kappaletta. Eniten tapaamisia luotiin 11.2.2014, tuona päivänä tapaamisia luotiin jopa 35 kappaletta! Minusta tämä on suhteellisen hyvä tahti ollut ja hieman yllätyinkin siitä miten paljon noita on oikeastaan luotukkaan. Tästä on hyvä jatkaa uuteen vuoteen!

Kävijöitä taas on ollut runsaasti. Tapaaminen.netin kohdalla on huomannut hyvin sen, että arkipäivinä on enemmän kävijöitä kuin viikonloppuna. Tämä on ollut käytössä mm. oppilaitoksilla, yrityksillä ja erinäköisillä harrasteryhmillä. Vuoden aikana sivun katseluita on ollut 60810 kappaletta eli noin 166 per päivä. Kävijöitä 13719 kappaletta eli noin 37 per päivä. Sekä istuntoja 29008 eli noin 79 per päivä.

Tästä voidaankin päätellä, että 37 kävijästä noin 5 kappaletta on luonut uuden tapaamisen joka päivä! Luvut ovat minusta varsin mainioita sillä tätähän ei ole minun toimesta mainostettu muualla kuin omissa blogeissani sekä omissa sosiaalisen median kanavissa.

Facebook ja Twitter ovat tuoneet kävijöitä eniten. Tapaaminen.net sivuille on linkattua myös Moodlesta (eri laitosten), Intreneteistä, foorumeilta, blogeista, webmaileista sekä Ilmaisohjelmat.fi on listannut Tapaaminen.netin sivuilleen. Onpa Tapaaminen.net myös mainittu Katleenan kirjoittamassa Sano se someksi kirjassa.

Kehityslista on vieläkin pitkä ja se on oikeastaan pidennyt ajan saatossa. Kehittämiseen ei tunnu olevan koskaan tarpeeksi aikaa ja vapaa-ajallakaan ei ihan kaikkea kerkeä. Pitää tässä kesän aikana katsoa jos saisi hieman tuota listaa lyhennettyä.

Palataan taas vuoden päästä ihmettelemään Tapaaminen.net projektin eloa ja lukuja.

002 iOS7, Tapaaminen.net, etätyöpäivä ja uudet iPhonet

Toinen osa MarkoKaartinen.net Podcastistä, alla on tuttuun tapaan muistiinpanoni ja linkit.

iOS 7

 • Applen puhelimien ja tablettien uusi käyttöjärjestelmäversio iOS 7 julkaistiin viime keskiviikkona kello 20.00 suomen aikaa. Itse olin koittamassa latausta 20-22 välillä ja ei siitä mitään tullut kun palvelimet olivat täysin jumissa.
 • Torstai aamuna päivitys sujui kuin tanssi ja mitään ongelmaa ei ollut latauksien kanssa.
 • iOS 7 isoin muutos on nimenomaan ulkoasu ja mm. ilmoituskeskus ja control center.
 • Itselle ensimmäisenä sattui silmään se, että kansioihin menee enemmän sovelluksia kuin ennen. Nyt minulla on yksi Pelit kansio kuin ennen oli kolme. Samaten lehtikioskin saa vihdoin piiloon oman kansion alle.
 • Selostus mitä olen tykännyt reilun päivän jälkeen omassa retina iPadissä.
 • Linkki: http://www.apple.com/fi/ios/ios7/

Tapaaminen.net

 • Tapaaminen.net -sivuston tarkoituksen on tarjota käyttäjälle mahdollisuus sopia tapaamisia helposti ja ilmaiseksi. Tapaaminen.netin toiminnot eivät maksa mitään sen käyttäjälle.
 • Sivuston toiminnot eivät myöskään vaadi kirjautumista, mutta ilmainen rekisteröityminen tulee tuomaan palveluun lisää sisältöä kuten tapaamisten arkistot sekä tapaamispohjat.
 • Tällä hetkellä sivusto on vielä beta-vaiheessa eli ongelmia ja kummallisuuksia saattaa sivustolla esiintyä. Beta-vaiheessa oleminen mahdollistaa myös sen, että käyttäjiä kuunnellaan alusta asti.
 • Tässä vielä esimerkki siitä miltä tapaaminen näyttää: Linkki

Kansallinen etätyöpäivä

 • Tänään on kansallinen etätyöpäivä ja teinkin sen kunniaksi töitä kotoa käsin.
 • Etätyö omassa työssäni.
 • Dropbox, IMAP, GIT, MAMP/LAMP/XAMPP
 • Linkki: http://www.etatyopaiva.fi/

Uudet iPhonet

Lopetus

 • Podcast löytyy iTunesista, hakusanalla markokaartinen ja linkit löytyy valikon Podcast linkistä (https://markokaartinen.net/mknet-podcast/)
 • Seuraavan Podcastin aiheet ovat vielä täysin avoinna!
 • Aiheita voi ehdottaa minulle MarkoKaartinen.netissä tai Twitterissä @MarkoK