Tapaaminen.net uudistui

Oma projektini Tapaaminen.net sai uutta väriä pintaan. Uudistuipa se käytännössä kokonaan myös koodiltaankin. Tapaaminen.net on nyt Laravelin päälle rakennettu ja avointa lähdekoodia.

Lähdekoodi on tosiaan avoimesti saatavilla Githubista ja sitä kehitetään jatkuvasti eteenpäin – tällä hetkellä lähinnä omin voimin.

Uudistuksia on kasa päin jo itsessään tuolla taustalla. Näkyvin uudistus on nimenomaan ulkoasu, mutta isona ominaisuutena on myös käyttäjätilit saapuneet. Sivustoa voi käyttää ilman käyttäjätiliä kuten aina ennenkin.

Vanhat tapaamisen linkit menee vanha.tapaaminen.net sivustolle, joten nekin toimii aivan kuten ennenkin.

Taustalla tapahtuu paljonkin. Ensinnäkin virheistä tulee suoraan ilmoituksia Bugsnagin kautta minulle ja siitä issue Githubiin – näppärää. Uusi sähköposti tukea varten on avattu: apua@tapaaminen.net. Samoin sivulla on tukea varten myös livechat.

Uusia ominaisuuksia tehdään lähipäivinä vielä lisää. Ihan kaikki vanhan järjestelmän ominaisuudet ei vielä ole tulleet, mutta ne tulevat lähiaikoina.

Suunnitelmissa on myös tuoda kauan kaivattu aikojen määrän valinta sekä aikojen lisäys ja poisto jälkikäteen. Samoin koodia tullaan siistimään ja optimoimaan sekä testejä kirjoittelemaan.

Kommentit ovat aina tervetulleita ja kysymyksiä saa esittää.

Tapaaminen.net kehitysblogi

Podcastissani uhkasin ja lupasin alkaa kehittämään Tapaaminen.netistä uutta versiota, jossa onkin hyvä kasa ominaisuuksia ja muutenkin tehdään hommia fiksummin. Alankin pitää täällä blogin puolella kehitysblogia siitä miten homma etenee ja mitä sinne on tulossa sekä kuvankaappauksia yms. mukavaa. Tekaisin tänne blogiin ihan tätä varten oman kategorian, josta sitten löytyy nämä Tapaaminen.net kehittämiseen liittyvät postaukset. Kootaankin tähän alle hieman, että missä mennään nyt!

Slack

Screenshot 2015-10-02 08.37.26Ensinnäkin meillä on nyt yksi kanava missä kehitetään Tapaaminen.nettiä ja missä siihen kehitykseen voi osallistua. Olenkin maininnut tuosta Slack tiimistä jo pariin otteeseen, mutta mainitaan nyt vielä.

Olen luonut Slackkiin aluksi kolme eri kanavaa keskustelua varten. Kanavia voi jatkossa luoda tarpeiden mukaan lisää, mutta käydään läpi nuo jo luodut kanavat.

#kehitys on tarkoitettu kehityskeskustelua varten ja sinne laitoinkin aamulla jakoon Google Docsissa tehdyn pikaisen dokkarin, jonka perusteella lähdetään hommaa viemään eteenpäin.

#tuki kanava on tarkoitus toimia nopeana tukena käyttäjille. Toiveissa olisi kerätä tuonne Slackkiin Tapaaminen.net käyttäjiä ja saada sitä kautta suoraan tietoa heiltä.

#yleinen onkin sitten ihan yleiseen keskusteluun ja ehkä siihen hieman asian viereiseenkin keskusteluun.

Halusin lähteä kokeilemaan voisiko tuon Slackin avulla saada tälläisen projektin ympärille keskustelua ja saisiko sinne aktiivia käyttäjiä. Tätä kautta voisi kehitystyö saada ihan erilaista suuntaa kun loppukäyttäjät on suorassa vuorovaikutuksessa kehittäjän kanssa. Uskoisin myös tämän toimivan hyvänä tukikanavanakin.

Tutkiskelin eilen illalla myös mahdollisuutta automaattikutsuihin eli niitä ei tarvitsisi erikseen minulta lähteä pyytämään vaan se tulisi pienen automatiikan kautta. Katsotaan mitä keksitään.

Tulevat ominaisuudet

Tulen pitämään ominaisuuslistan suhteellisen samana mitä se on jo nyt tuolla. Tapaaminen.net historiaan palatakseni sehän tehtiin aika nopealla koodauksella ja osittain senkin takia haluan lähteä tekemään tuota koodia kokonaan uudestaan. Tämä pohjan uudelleen koodaus mahdollistaa monen ominaisuuden helpon tuonnin jo heti alusta asti. Uudessa versiossa tulee olemaan nykyisten toiminnassa olevien ominaisuuksien lisäksi mm. tuki käännöksille, käyttäjätunnukset sekä jonkinasteinen tuki teemoille.

Rajapinta on myös yksi asia minkä haluan tehdä uuteen versioon. Ei välttämättä suoraan, mutta jossain vaiheessa. Rajapinnan tekeminen mahdollistaisi esimerkiksi sen, että ulkopuolinen sovelluskehittäjä voisi tehdä mobiilisovelluksen tapaamisten luonnille. Tietenkin jonkinlainen rajapinta-avainten hallinta ja tälläinen pitäisi tehdä myöskin, mutta uskon sen olevan hyödyllinen ominaisuus tänä päivänä.

Tapaaminen.net pohdiskelua

Tämä onkin sitten mielenkiintoinen pohdiskelun aihe jo muutenkin. Tämän käyttöhän on ollut ilmaista ja tulee olemaan ilmaista jatkossakin. Hurjimpina visioina voisin kuitenkin heittää esimerkiksi mahdollisuuden luoda yritykselle/yhteisölle oman näköisen version tai vaikkapa tehdä täysin oma asennus heidän omaan verkkoon.

Kuten olen jossain (ehkä podcastissa) sanonutkin niin Tapaaminen.net sivustolla on kävijöitä vielä. Nimittäin kuluvalla viikolla (ma-to) on tapaamisia luotu jo yli 20 kappaletta eli noin viisi per päivä. Yhteensä tapaamisia onkin luotu 3382 kappaletta (1.10. mennessä). Mainostamiseen ei olla käytetty senttiäkään ja kävijöitä tuleekin tasaiseen tahtiin. Kävijämäärissä on selkeitä laskuja loma-aikoina ja muutenkin viikonloppuisin. Aktiivisimmin tätä käytetään arkipäivinä.

Itse en ole tehnyt vielä senttiäkään tällä projektilla, mutta joku päivä olisi hauska ehkä pari euroa saada esimerkiksi mainostulojen kautta. Muutenkin rahanansainta ei ole ollut pääosassa Tapaaminen.net sivuston kanssa – eikä oikein muidenkaan projektien kanssa.

Katsotaan mitä tulee ja miten tämä homma eteneekään. Kommentit ja palaute on aina tervetullutta!

024 #Podcastday – pitkästä aikaa eetterissä

Palaan pitkästä aikaa eetteriin podcastin merkeissä. Hävettää ihan, että näin vähän on tullut podcasteja tänä vuonna.. Hyi minua! Alla kuitenkin tämänkertaisen podcastin muistilista ja kommentteja.

#Podcastday

Tämä kansainvälinen podcast päivä sai minut tekemään tämän podcastin joten suon sille pari sanaa ja mainosta samalla.  Tuota linkkaamaani sivustoa kannataa käydä tutkailemassa, löytyypi nimittäin mielenkiintoista historiaa ja muuta mukavaa infoa.

Mikä se podcast olikaan?

Podcastday kunniaksi virkistän muistia ja kerron hieman mikä se podcast on. Apuna käytän tietysti wikipediaa:

Podcasting on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Podcastin pitäjä julkaisee RSS- tai Atom-syötettä, jossa on tiedot julkaistuista äänitiedostoista. Kuuntelijalla on puolestaan ohjelma, joka seuraa syötteen päivittymistä ja automaattisesti lataa sen perusteella tiedostot myöhemmin kuunneltavaksi. Käytännössä kuuntelu voi tapahtua tietokoneen lisäksi myös MP3-soittimella tai muulla mobiililaitteella. Itse sana podcasting tulee sanoista iPod ja broadcasting, joka viittaa audiotiedostojen siirtämiseen Applen MP3-soittimeen. Koska iPod ei kuitenkaan ole välttämätön podcastin kuunteluväline, termi on myöhemmin määritelty myös lyhenteeksi sanoista ”portable on demand”. Termi ”podcasting” tuli tunnetuksi vuonna 2004 ja Suomessa ensimmäiset podcastit aloitettiin vuonna 2005.

MarkoKaartinen.net podcast

Itse olen pitänyt podcastia erittäin epäsäännöllisesti parin vuoden ajan. Kerroin myös hieman mitä on tulossa.

Tapaaminen.net

Otetaan Tapaaminen.net vielä tapetille podcastissakin. Kävinkin hieman tätä läpi uusimmassa artikkelissanikin.

Tilannekatsaus omiin projekteihini

Olen joskus mainostellut omia projuja täällä ja nostankin tässä kaksi nyt tapetille ja näitä lähden lähipäivinä/-viikkoina työstämään enemmän. Avaan hieman mitä lähden tekemään ja miksi.

Olen joskus mainostellut omia projuja täällä ja nostankin tässä kaksi nyt tapetille ja näitä lähden lähipäivinä/-viikkoina työstämään enemmän. Avaan hieman mitä lähden tekemään ja miksi.

MarkoKaartinen.net

Tämä sivusto on ainainen työmaa ja aina olisi jotain mitä haluaisin parantaa. Nyt saakin ulkoasu kyytiä, kunhan löydän inspistä siihen.

Inspiksellä haen hieman sitä, että millaisen ulkoasun yleensä haluaisin tänne. Itse en ole mikään graafinen tyyppi ja teenkin mieluummin koodia ja se onkin vahvuus. Tämä sivusto saa uuden ulkoasun sen takia, koska haluan niin ja täällä on jokunen ärsyttävyyskin mikä itseäni häiritsee.

Tapaaminen.net

Tämä on yksi niistä projekteistani, jotka vaatii täydellistä muutosta ja uudelleenkirjoitusta. Ensimmäiset askeleet tälle on otettu ja nykyistä versiota en kehitä enää aktiivisesti vaan lähden tekemään täysin uutta. Tavoitteena on saada nykyinen tietokanta kuitenkin pidettyä suht samanlaisena jolloin vanhatkin tapaamiset toimii uudella koodilla.

Lähdenkin nyt kehittämään tätä hieman eri tavalla ja otankin teidät – käyttäjät mukaan jo alusta asti. Tästä syystä olen tehnyt Slack tiimin Tapaaminen.netille ja jos haluat päästä sinne sisään niin laita pyyntöä minun sähköpostiini markokaartinen@gmail.com tai sitten kommentteihin tai sosiaaliseen mediaan.

Tavoitteena on tehdä parempi, hienompi ja toimivampi sivusto. Kaikki nykyiset toiminnot pyritään pitämään ja tuomaan lisää kehityslistalta ja tekemään se pohja paremmin. Samalla on tavoitteena tehdä rajapintaa jolloin myös sovelluskehitys esimerkiksi mobiililaitteille on helpompaa.